Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13
L 169 Bilag 2
Offentligt
1226467_0001.png
1226467_0002.png
Ændringsforslagtil

Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. og lov om åben ud-

dannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v.

(Regulering af de godkendte udbyderes virksomhed, sanktioner, forsøgsvirksomhed m.v.)Til § 1Afbørne- og undervisningsministeren,tiltrådt af …:1) Efter nr. 3 indsættes som nyt nummer

»01.

I§ 9indsættes efter stk. 6 som nyt stykke:»Stk. 7.Børne- og undervisningsministeren kan for andre offentlige og private uddannelsesinstitutioner,der ikke er omfattet af stk. 1, fastsætte regler om lokale uddannelsesudvalg, herunder om nedsættelse,sammensætning og opgaver.«BemærkningerÆndringsforslaget giver udtrykkeligt børne- og undervisningsministeren en særlig hjemmel til at fastsæt-te regler, der, med en vis tillempning som følge af de forskellige praktiske forhold om institutionerne,pålægger uddannelsesinstitutioner, der er godkendt til udbud af arbejdsmarkedsuddannelser uden atvære godkendt efter lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, at nedsætte lokale uddannelses-udvalg. Det er vurderingen, at nedsættelse af lokale uddannelsesudvalg også hos andre udbydere kanvære med til at understøtte arbejdsmarkedsuddannelsessystemet, herunder det nødvendige fokus påkvalitet og hensigtsmæssig anvendelse.Under hensyn til, at spørgsmålet om uddannelsesudvalg med rådgivende funktioner i forvejen omhand-les af lovens § 9, er det mere hensigtsmæssigt at indsætte en særlig bestemmelse i denne paragraf, i ste-det for at lade ministeren udnytte bemyndigelsen til at fastsætte nærmere regler om de godkendte insti-tutioners forvaltning af udbudsgodkendelsen, der ved lovforslagets § 1, nr. 10, foreslås indsat som ny §16, stk. 5, i lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v.De lokale uddannelsesudvalg vil i vidt omfang svare til dem, der omhandles i gældende § 9, stk. 1–6, ilov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v., men under hensyn til, at de institutioner, der kan omfattes afbestemmelsen, afviger fra institutioner for erhvervsrettet uddannelse vedrørende formål og opbygningog for en dels vedkommende også vedrørende størrelse, findes det hensigtsmæssigt med en særskiltregulering deraf. Erfaringerne med de udvalg, som vil blive oprettet på baggrund af reglerne, vil eventu-elt senere kunne danne grundlag for at indsætte en mere præcis bestemmelse om sådanne udvalg i lo-ven. De andre institutioner end institutioner for erhvervsrettet uddannelse, der for tiden er godkendt, er14 private uddannelsesinstitutioner, 3 professionshøjskoler og 1 universitet. Bestemmelsen forventesumiddelbart anvendt til at fastsætte regler om lokale uddannelsesudvalg for de private udbydere.Bemyndigelsen vil kunne bruges til fastsættelse af regler om sådanne lokale uddannelsesudvalgs nedsæt-telse, sammensætning og opgaver, herunder udbydernes forpligtigelse til at yde sekretariatsbistand ogafgive relevante oplysninger, med udgangspunkt i den ordning, der gælder for de bestående udvalg vedinstitutioner for erhvervsrettet uddannelse.
Det er tanken at forpligtelsen til nedsættelse af udvalg alene skal omfatte udbydere med større udbud afarbejdsmarkedsuddannelser, hvorimod udbydere med et meget lille og specielt udbud ikke påtænkesomfattet af kravet.