Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13
L 169
Offentligt
1242822_0001.png
1242822_0002.png
Børne- og UndervisningsudvalgetChristiansborg
Ministeriet for Børn ogUndervisningMinisterenFrederiksholms Kanal 211220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5547www.uvm.dk
I forbindelse med behandlingen af (L 169) Forslag til lov om ændring aflov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. og lov om åben uddannelse(erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. (Regulering af de godkendteudbyderes virksomhed, sanktioner, forsøgsvirksomhed m.v.) har udval-get i brev af 24. april 2013 på vegne af Alex Ahrendtsen (DF) stillet migfølgende spørgsmål:Spørgsmål 15:”Ministeren bedes uddybe, hvilke personer fra hvilke lande der kan fåadgang til arbejdsmarkedsuddannelserne for at opfylde ”internationaleforpligtigelser”, jf. § 10, stk. 4, og ministeren bedes tillige oplyse, hvormange personer årligt man skønsmæssigt forventer vil få adgang.§ 10, stk. 4: ”Børne- og undervisningsministeren kan med henblik påopfyldelse af internationale forpligtelser fastsætte regler om adgang forpersoner, der ikke er omfattet af stk. 1, til arbejdsmarkedsuddannelser ogenkeltfag, der er optaget i en fælles kompetencebeskrivelser, herunderom, at der kan opkræves fuld deltagerbetaling og ydes kost og logi somindtægtsdækket virksomhed.”Svar:Der kan gives adgang til arbejdsmarkedsuddannelser for personer fra delande, hvormed der fra dansk side er en tilstrækkelig interesse i at indgåinternationale aftaler. I selve bestemmelsen gives der således ingen be-grænsning til bestemte lande.Det er dog også sådan, at der allerede er indgået en nordisk overens-komst i 1982. Denne aftale giver mulighed for, at personer fra Sverige,Norge, Finland og Island i særlige situationer kan få adgang til arbejds-markedsuddannelser, hvis de ikke i forvejen har adgang via de almindeli-ge betingelser for adgang til arbejdsmarkedsuddannelser. Denne muligeadgang er ikke udgiftskrævende for den danske stat, idet bopælslandetskal betale institutionens takst, ligesom det ikke er muligt at modtageVEU-godtgørelse eller tilskud til befordring samt kost og logi.
29-04-2013
2Jeg kan oplyse, at der er givet adgang til personer fra de nordiske landepå baggrund af den nordiske overenskomst fra 1982, idet man tidligerehavde mulighed for at dispensere fra adgangsbetingelserne. Erfaringerneviser, at der i årene 2006 – 2010 gennemsnitligt blev givet adgang til 95personer, Endvidere blev givet dispensation for 18 personer i perioden2011-2012 med henblik på at sikre opfyldelsen af den nordiske overens-komst.Da jeg pt. ikke har planer om at indgå nye internationale aftaler, men jegalene ønsker at etablere klar hjemmel til at opfylde den eksisterende nor-diske overenskomst, er det min forventning, at det fortsat vil være et heltmarginalt antal nordiske borgere, som vil få adgang til de danske ar-bejdsmarkedsuddannelser mod fuld deltagerbetaling.
Med venlig hilsen
Christine Antorini