Kulturudvalget 2012-13
L 185
Offentligt
1250356_0001.png
1250356_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
21. maj 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 14. maj 2013 stillet mig følgende spørgsmål, nr. 11(Lov nr. 185), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 11:

Vil ministeren som opfølgning på svaret på spm. 2 redegøre for, hvor mange sager årligtministeren forventer, at det udvidede nævn skal behandle?

Svar:

De sager, som det udvidede nævn efter en lovændring vil skulle behandle, er sager omovertrædelse af regler, der fastsætter, at programmer ikke må tilskynde til had pågrund af race, køn, religion, nationalitet eller seksuel observans samt nye regler om, atprogrammer ikke på nogen måde må fremme terrorisme. Eftersom der er tale om enudvidelse af det gældende forbud mod at tilskynde til had til også at gælde fremme afterrorisme, er det vanskeligt med sikkerhed at bedømme, hvor mange sager det udvide-de nævn skal behandle.Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, har nævnet kun behandlet et gan-ske begrænset antal sager om tilskyndelse til had. Af de få sager, som nævnet har be-handlet, udgør sagerne om ROJ TV og andre kanaler, der indehaves af MesopotamiaBroadcast A/S, størsteparten. Nævnet har, som oplyst i svaret på spørgsmål 7, i en otte-årig periode fra 2005 til 2012 behandlet fire sager om Mesopotamia Broadcasts statio-ners overtrædelse af forbuddet mod opfordring til had. I samme periode har nævnet be-handlet en sag, hvor Radio Holgers tilladelse blev inddraget i 3 måneder på grund afovertrædelse af forbuddet mod opfordring til had. Endnu en sag om Radio Holgers over-trædelse af forbuddet blev ikke gennemført, fordi radioen fik inddraget sin tilladelseendeligt på grund af manglende indlevering af programmer, som nævnet havde krævet.Radio- og tv-nævnet har således i gennemsnit behandlet under en sag om året om til-skyndelse til had. Der er ingen indikationer for, at antallet af sager ville have væretstørre, hvis der, udover forbuddet mod opfordring til had, havde været et forbud modterrorisme i programvirksomheden. Der forventes derfor et tilsvarende fremtidigt ni-veau for antallet af sager, der skal behandles af det udvidede nævn.
Dok. nr. 1756440
Side 2
Marianne Jelved