Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13
L 199 Bilag 64
Offentligt
1262069_0001.png
1262069_0002.png
Henvendelse til Klima- og EnergiudvalgetUdvalgssekretæren for Klima- og EnergiudvalgetChristiansborgHensigt med henvendelse:
18.06.2013
I ændring af lov om fremme af vedvarende energi ønsker vi at det åbnes for private personer/husstandekan gå sammen om et fælles solcelleanlæg, organiseret som et ”laug” eller andelsselskab, på samme mådesom mange vindmøllelaug er organiseret i Danmark. Det skal ikke være eksplicit krav om at solcellerne måligge på eget tag, eller taget hvorunder man bor. Taget må gerne være et lejet tag, fx på en eksisterendevirksomhedsbygning, blokbebyggelse, landbrug, offentlig bygning eller anden bebyggelse.Fællesanlæg pådette grundlag skal dermed også være omfattet af mulighed for tilsagn om forhøjet støtte til leveretstrøm til nettet.

Hvad er Vestegnens Vedvarende Elværk?

--Et allerede etableret solcellelaug/fællesanlæg for mange interessenter.En folkesag(!), som giver småsparere mulighed for at medvirke til den grønne omstilling.
Vestegnens Vedvarende Elselskab eren foreningder blev stiftet den 27.marts 2013. Bag foreningen stårbl.a. en lokal tænketank for vedvarende energi samt Miljø og Energicenteret i Høje Taastrup kommune.Den nye forening arbejder for at samle medlemmer der bakker op om ideen med et folkeligt baseretelværk, der producerer bæredygtig elektrisk strøm. Foreningen er et laug med selskabsformeninteressentskab.I lovforslag ”lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi”skrives om fællesanlæg.Nærværende henvendelse har fokus på den type fællesanlæg som er karakteriseret af at privatepersoner/husstande går sammen om et fælles solcelleanlæg organiseret som et ”laug” eller andelsselskabpå samme måde som mange vindmøllelaug er organiseret i Danmark.Pressemeddelelsensom fulgte ændringsforslaget står at ”privateboligejere, almennyttige boligforeningerog andelsboligforeninger, der får tilsagn under den første pulje, vil få en forhøjet støtte på 1,30 kr/kWh, dersendes ud på elnettet. Alle andre får 60 øre/kWh de første ti år, og 40 øre/kWh i de efterfølgende ti år”.Af lovforslag, bemærkninger og pressemelding ser det ud som man skal bo under det tag som solcellerne ermonteret på. Mange private bor i en- Villa med et tag der fx vender forkert retning, et tag der ikke har mulighed for montering eller derer træer som skygger for taget- Lejlighed i en ejendom uden mulighed for fællesskab for solceller på taget, fx på grund afejerforhold eller uden opbakning fra beboerforening.I den sammenhæng ønskes mulighed for at gå sammen om et fællesanlæg, der ”lejer” et velegnet tag hosen virksomhed eller lignende.
I Vestegnens Vedvarende Elværk I/S (VVE)har vi forhåndstegnet (reserveret) andele isolceller. Allerede nu er der mange som har gennemført en forhåndsreservation med indbetaling afinitialbeløb for etablering. Hver andel repræsenterer ½ kWp (årsproduktion på ca. 450 kWh strøm) og derer hidtil sat en øvre grænse på 20 andele (det skal med lovforslaget reduceres til 12 andele, hvilket er OK).Der tegnes maximalt 800 andele dvs et anlæg på maximalt 400kWp.VVE forsøgte først med at leje et tag hos et alment boligselskab i Hedehusene, hvor der var stor opbakninghos beboere. En jurist i boligselskabet pointerer dog at i lov om almene boligerssideaktivitetsbekendtgørelsen §§ 3-26 er der oplistet, hvilke sideaktiviteter en boligorganisation kanudføre. Det er en positivliste. Dette betyder, at en aktivitet, der ikke er oplistet, må boligorganisationenikke beskæftige sig med.Udlejning af pladser til opsætning af solcellerfalder ikke ind under de oplistede aktiviteter ibekendtgørelsen. Derfor vil det være "erhvervsdrivende" at leje tag ud til ”ikke beboere”, og det må manikke. Vi har nu i stedet en seriøs kontakt med virksomhed i Albertslund om leje af tag til projektet.
Med henvendelsen her ønsker vi at fremme:Fællesanlæg omfatter også ”laug” organiseret af private personer/hustande (både villaer oglejligheder) som går sammen- Solcellerne behøver ikke ligge på eget tag eller taget hvorunder man bor, det kan være et lejet tagfx på en eksisterende virksomhedsbygning.Fællesanlæg på dette grundlag skal også være omfattet af mulighed for tilsagn om forhøjet støtte tilleveret strøm til nettet.Kontakt til elværket sker igennem Miljø- og Energicentret der kan kontaktes på 43 30 42 00 eller pr. mail[email protected].Man kan læse mere om det nye solcelleinitiativ på hjemmesidenwww.vve.dk.-
16. juni 2013,Johannes Thulesen (formand), Terje Bekkemellem(bestyrelsesmedlem) og Mads Peter Schreiber(bestyrelsesmedlem), Knud Anker Iversen(sekretariat)Vestegnens Vedvarende Elværk I/SHøje Taastrup Boulevard 54,2630 Taastrup