Retsudvalget 2012-13
L 202 Bilag 5
Offentligt
1248347_0001.png
1248347_0002.png
1248347_0003.png
Til lovforslag nr.L 202
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Retsudvalget den 0. maj 2013
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om Bruxelles I-forordningen m.v.(Gennemførelse af omarbejdet forordning om retternes kompetence og om anerkendelse og fuldbyrdelse af retsafgørelser pådet civil- og handelsretlige område m.v.)[af justitsministeren (Morten Bødskov)]1. ÆndringsforslagDansk Folkepartis medlemmer af udvalget har stillet 2ændringsforslag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 3. april 2013 og var til 1.behandling den 11. april 2013. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i Retsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og justitsministeren sendte den 22. februar2013 dette udkast til udvalget, jf. REU alm. del – bilag 203.Den 4. april 2013, den 9. april 2013 og den 2. maj 2013sendte justitsministeren de indkomne høringssvar og et notatherom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 5 spørgsmål til justitsministeren tilskriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkninger<>Venstres, Liberal Alliances og Det Konservative Folke-partis medlemmer af udvalget støtter omarbejdelsen af Bru-xelles I-forordningen og afskaffelsen af den såkaldte ekse-kvatur-procedure. Omarbejdelsen af Bruxelles I-forordnin-gen vil medvirke til en øget fri bevægelighed af retsafgørel-ser indenfor EU, og vil sikre at en retsafgørelse, der er truf-fet af en domstol i én medlemsstat, som udgangspunkt udenvidere vil kunne fuldbyrdes i en anden medlemsstat.Partierne er tilfredse med, at en række processuelle ga-rantier opretholdes og indføres, så det fortsat vil være muligtat fremkomme med indsigelser, der skal sikre, at den sags-øgtes ret til en retfærdig rettergang opretholdes.Partierne er ikke tilfredse med, at et lovforslag af detteomfang og kompleksitet er blevet fremsat urimelig kort tidfør det blev 1. behandlet. Lovforslaget blev fremsat den 3.april 2013, og blev 1. behandlet den 11. april 2013. Partiernemener ikke, at det er rimelig tid til at behandle et lovforslagmed bemærkninger, som har et omfang af næsten 200 sider.På trods af dette støtter Venstre, Liberal Alliance og DetKonservativ Folkeparti lovforslaget.Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokku-rin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke re-præsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ik-ke adgang til at komme med indstillinger eller politiske ud-talelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAf etmindretal(DF), tiltrådt af <>:
DokumentIdJournalnummer
2
Til § 11)Nr. 11affattes således:»11.§ 9, stk. 2,ophæves.Stk. 3 bliver herefter stk. 2.«[Ophævelse af justitsministerens beføjelse til at gennemføreændringer af og gennemførelsesforanstaltninger til Bruxel-les I–forordningen og de til loven knyttede bilag]2)I den inr. 14foreslåede§ 9 audgårstk. 1.Stk. 2 bliver herefter stk. 1.[Social- og integrationsministerens foreslåede beføjelse til atbestemme, at loven med de nødvendige ændringer finder an-vendelse på de bestemmelser i Underholdspligtforordnin-gen, der gælder her i landet, udgår]BemærkningerTil nr. 1Ændringsforslaget har til formål at fratage justitsministe-ren beføjelsen til at kunne bestemme, at loven med de nød-vendige ændringer finder anvendelse på ændringer af oggennemførelsesforanstaltninger til Bruxelles I-forordningenog Lugano-konventionen. Hvis kommende ændringer afBruxelles I-forordningen og Lugano-konventionen m.v. skalgennemføres i dansk ret, vil det efter forslaget skulle ske
ved fremsættelse af lovforslag herom. Ministeren fratagesmed ændringsforslaget derimod ikke sin beføjelse efter lo-vens § 9, stk. 3, til at bestemme, at loven med de nødvendi-ge ændringer finder anvendelse på konventioner om andrelandes og territoriers tilknytning til reglerne i Bruxelles I-forordningen eller bestemmelser, der i det væsentlige svarerhertil. Desuden omfatter ændringsforslaget ingen ændringeri forhold til det i lovforslaget foreslåede nye stk. 4, hvorefterjustitsministeren kan bestemme, hvilke lande lovens kapitel2 a finder anvendelse i forhold til.Til nr. 2Med ændringsforslaget fratages social- og integrations-ministeren en ny beføjelse i det foreslåede § 9 a, stk. 1, i tilat kunne bestemme administrativt efter forhandling med ju-stitsministeren, at loven med de nødvendige ændringer fin-der anvendelse på ændringer af og gennemførelsesforan-staltninger til de bestemmelser i underholdspligtforordnin-gen, der gælder her i landet. Ændringsforslaget indebærerderimod ingen ændringer i forhold til at, social- og integrati-onsministeren efter forhandling med justitsministeren kanbestemme, at loven med de nødvendige ændringer finder an-vendelse på konventioner om andre landes og territoriers til-knytning til de bestemmelser i underholdspligtforordningen,der gælder her i landet.
Jesper Petersen (S) Julie Skovsby (S) Mogens Jensen (S) Mette Reissmann (S) Ole Hækkerup (S) Rasmus Prehn (S)Jeppe Mikkelsen (RV) Zenia Stampe (RV) Camilla Hersom (RV) Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)fmd.Mette Boye (SF)Pernille Skipper (EL) Johanne Schmidt-Nielsen (EL) Henning Hyllested (EL) Doris Jakobsen (SIU) Kim Andersen (V)Preben Bang Henriksen (V) Inger Støjberg (V) Karen Jespersen (V) Jan E. Jørgensen (V) Karsten Lauritzen (V)Kristian Pihl Lorentzen (V) Karsten Nonbo (V) Peter Skaarup (DF) Dennis Flydtkjær (DF) Pia Adelsteen (DF)Kim Christiansen (DF) Simon Emil Ammitzbøll (LA) Tom Behnke (KF)nfmd.Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474522171512
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 202Bilagsnr.1234TitelHøringssvar og høringsnotat, fra justitsministerenSupplerende høringssvar, fra justitsministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetSupplerende høringssvar, fra justitsministerenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 202Spm.nr.1TitelSpm., om en redegørelse for præcis, hvori forskellene mellem den tid-ligere Bruxelles I-forordning og den omarbejdede forordning består,til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om ministeren vil bekræfte, at de personer mod hvem, der anmo-des fuldbyrdelse overfor, i fremtiden vil have de samme mulighederfor at komme med indsigelser overfor en beslutning om fuldbyrdelseaf retsafgørelser, som de har i dag, til justitsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvordan man i praksis vil sikre, at de personer mod hvem,der anmodes fuldbyrdelse overfor, også i fremtiden sikres de nødven-dige muligheder for at komme med indsigelse overfor en beslutningom fuldbyrdelse af retsafgørelser, til justitsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvordan man vil sikre, at andre EU-medlemsstater oprethol-der, indfører og overholder de retssikkerhedsgarantier, der skal væremed til at sikre den sagsøgtes ret til en retfærdig rettergang og sagsøg-tes ret til forsvar, til justitsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke konsekvenser en dansk gennemførelse af den omar-bejdede Bruxelles I-forordningen vil have for henholdsvis danske bor-gere og danske virksomheder, til justitsministeren, og ministerens svarherpå
2
3
4
5