Retsudvalget 2012-13
L 202
Offentligt
1248528_0001.png
1248528_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
15. maj 2013ProcesretskontoretChristina Hjeresen2013-0037-0042775210
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lov omændring af lov om Bruxelles I-forordningen om retternes kompetence m.v.(L 202), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den13. maj 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen (DF).
Morten Bødskov/Nanna Skau Fischer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 6 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Bru-

xelles I- forordningen om retternes kompetence (L 202):

”Ændrer den omarbejdede Bruxelles-I forordning ved forhol-dene omkring injurieturisme, således at det ikke længere vilvære muligt eksempelvis at føre injuriesag i London mod dag-bladet Politiken, hvor omvendt bevisførelse og dyre salærer ergældende og hvor en evt. dom skal være umiddelbart gældendei Danmark? - Der henvises til artiklen "Politiken fanget i inju-rie-turisme" i Berlingske Tidende d. 2. marts 2010:http://www.b.dk/kronikker/politiken-fanget-iinjurie-turisme?”

Svar:

Civile retssager om eksempelvis erstatningskrav, der udspringer af injurierfremsat i én medlemsstat, vil også efter den omarbejdede Bruxelles I-forordning kunne behandles ved domstolene i en anden medlemsstat, i detomfang reglerne i denne medlemsstat giver mulighed herfor.I forbindelse med forhandlingerne om den omarbejdede Bruxelles I-forordning blev det overvejet at præcisere den hidtidige artikel 5, stk. 3,hvorefter sager om erstatning uden for kontrakt – herunder tvister der eropstået i forbindelse med privatlivets fred og individets rettigheder – kananlægges ved retten på det sted, hvor skadetilføjelsen er foregået eller vilkunne foregå. Bestemmelsen er imidlertid videreført uforandret i den om-arbejdede forordning (som artikel 7, stk. 2).Det anføres dog nu som noget nyt i den omarbejdede forordnings præam-belbetragtning nr. 16, at – som et kriterium ved fastlæggelsen af værne-tingskompetencen – bør sagsøgtes bopæl suppleres med alternative kriteri-er baseret på en sags nære tilknytning til en bestemt ret eller på hensynet tilgod retspleje. Kriteriet ”nær tilknytning” bør tjene til at skabe retssikker-hed og undgå muligheden for, at sagsøgte indstævnes for en ret i en med-lemsstat, som vedkommende ikke med rimelighed kunne forudse. Detfremgår i den forbindelse af præambelbetragtning nr. 16, at dette navnliger vigtigt i tvister angående forpligtelser uden for kontrakt, der er opstået iforbindelse med krænkelser af privatlivets fred og af individets rettigheder,herunder ærekrænkelser (injurier).
2