Skatteudvalget 2012-13
L 218
Offentligt
1260934_0001.png
1260934_0002.png
J.nr. 13-0066092Den 17. juni 2013
TilFolketinget – Skatteudvalget
Vedrørende L 218 - Forslag til Lov om ændring afselskabsskatteloven,lovomafgiftaflønsumm.v.,kulbrinteskatteloven og forskellige andre love. (Aftaler omVækstplan DK m.v. - nedsættelse af skattesatsen for selskaber,forhøjelse af lønsumsafgiften for finansielle virksomheder ogfastholdelse af selskabsskattesatsen for kulbrinteindkomst m.v.)Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 9af 14. juni 2013. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Holger K. Nielsen
/ Jeannette Rose Hansen
1/2
Spørgsmål
Er ministeren enig med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i, at der bl.a. viaøgede mægleraktivitet kan skabes større gennemsigtighed og konkurrence pådet private forsikringsmarked? Og finder ministeren i forlængelse heraf detrimeligt, at forsikringsmæglerbranchen, der kan sikre gennemsigtighed ogkonkurrence, skal belastes med yderligere lønsumsafgift, der mindst ligger på30-40 pct. (plus forhøjelse for nedsat selskabsskat), når regeringensprovenumål var 5 pct.?
Svar
At en gruppe af virksomheder, som for eksempel forsikringsmæglere, kanbidrage til større gennemsigtighed på et marked gennem almindeligemarkedsmæssige vilkår, kan ikke begrunde, at disse virksomheder skal væreberettiget til skattemæssige fordele.Forsikringsmæglere er som andre momsfritagne virksomheder omfattet aflønsumsafgiften.Forhøjelsen af lønsumsafgiften kan dog ikke betragtesisoleret. Forsikringsmæglerne får også gavn af nedsættelsen af selskabsskatten,hvilket øger deres reelle afkast. Ved en almindelig konkurrence vil det isoleretset betyde, at prisen på deres ydelser konkurreres ned.Betragtes en øget lønsumsafgiftsbelastning for den finansielle isoleret set, erdet ikke entydigt, at mægleraktiviteten vil gå ned. En øget belastning påvirkersåledes også forsikringsvirksomheder, og antages det, at forsikrings-selskaberne overvælter denne øget belastning i prisen, vil efterspørgslen eftermæglervirksomhed øges. Der er altså modsatrettede effekter af en forhøjetlønsumsafgift på mægleraktiviteten.Vedrørende den bekendtgørelse om lønsumsafgift, som trådte i kraft den 1.marts 2013, og som tallene i spørgsmålet synes at referere til, bemærkes det, atdenne har til hensigt at sikre større efterrettelighed ved opgørelsen aflønsumsafgiften for den finansielle sektor. Forsikringsmæglerne behandlesefter samme regler som de øvrige finansielle virksomheder. Enkelte områderindenfor den finansielle sektor kan ikke få særskilt behandling, davirksomheder inden for den finansielle sektor ofte har flere forskelligeaktiviteter.
2/2