Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
L 225
Offentligt
1259041_0001.png
1259041_0002.png
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 28. maj 2013 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 2 (Lovforslag nr. L 225 – bilag 2)Ministeren bedes kommentere henvendelse fra Spastikerforeningen, jf. L 225 –bilag 2.SvarJeg er enig med Spastikerforeningen i, at unge med handicap, f.eks. unge spastike-re, ikke skal forhindres i at tage en videregående uddannelse. Alle unge skal haveen god og relevant uddannelse, hvor de bruger deres evner og ressourcer bedstmuligt og dermed bl.a. forbedrer deres muligheder for beskæftigelse.Det er regeringens holdning, at studerende med handicap på almindelige studiefor-løb i videst muligt omfang skal hjælpes til at gennemføre deres uddannelse på al-mindelige SU-vilkår, herunder opfylde kravet om at være fuldtidsstuderende ogstudieaktive efter de gældende regler.Tilgængelighed til uddannelse bør fremmes via de støtteordninger, der eksistererallerede, som f.eks. SPS-ordningen, Studenterrådgivningen og handicaptillægsord-ningen til studerende med nedsat erhvervsevne samt gennem uddannelsesstedernesegne regler og praksis.Studerende med handicap kan fortsat - som andre studerende - søge ekstra SU-klippå grund af sygdom m.v. Et handicap betragtes ikke i sig selv som en sygdom, menkonkret sygdom som følge af handicappet kan udløse tillæg af klip ved forsinkelse.Studerende med handicap kan også fortsat som andre studerende få ekstra 12 må-neders SU, hvis de starter senest 2 år efter afsluttet ungdomsuddannelse. Desudenkan studerende med handicap eller kronisk sygdom søge dispensation for 2-årsreglen, hvis de har måttet udskyde deres uddannelsesstart på grund af f.eks.sygdom, forværring eller særlige forhold i forbindelse med et handicap.Jeg mener ikke, at løsningen er at lave generelle ordninger for studerende medhandicap, f.eks. med hensyn til studiefremdrift. Afgørelser om dispensationer ellersærlige aftaler i forbindelse med et konkret behov for yderligere tid træffes i dag afuddannelsesinstitutionerne. Forslaget ændrer ikke på dette.
11. juni 2013

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
13/010832-04
Side1/2
Studerende, der ikke mener, at de kan deltage i fag svarende til 60 ECTS point, harfremadrettet mulighed for at søge om dispensation fra kravet om at være tilmeldtfag og prøver svarende til fuldt studieår, hvis den studerende kan dokumentere, atvedkommende ikke har mulighed for at studere på fuld tid i det pågældende studie-år. Institutionen foretager herefter en konkret vurdering af den studerendes forholdog afgør, om den studerende kan få dispensation. Der er også mulighed for at søgeorlov. Det vil dog kunne påvirke retten til SU, hvis den uddannelsessøgende bliverforsinket i uddannelsen.Jeg har generelt stor fokus på at fremme tilgængelighed og inklusion og på at støtteog kompensere studerende med handicap, så de kan gennemføre deres uddannelse.

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Med venlig hilsen

Uddannelser

Morten Østergaard
Side2/2