Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
L 227
Offentligt
1259918_0001.png
1259918_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 13. juni 2013Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMSEBSags nr.: 1302785Dok nr.: 1235807
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 7. juni 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 54 (L 227 – forslag til lov om ændring af sundhedslo-ven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsnet (Æn-dring af rammerne for almene medicinske ydelser m.v. i praksissektoren, her-under styrkelse af regionernes planlægnings- og styringsmuligheder, ensartetkvalitet, systematisk patientinddragelse, erstatningspligt m.v.))
Spørgsmål nr. 54:”Under førstebehandlingen fremhævede ministeren, at hun tror på, at regioner,kommuner og læger ”vil kunne nå til enighed i langt de fleste tilfælde, men deter klart, at i sidste ende er det regionerne, der har myndighedsansvaret for atsikre alle danskere en læge og i øvrigt at finansiere det. Derfor fastholder vialtså, at kan man i sidste ende ikke blive enige, er det regionerne, der har detendelige ansvar og dermed også den endelige myndighedsbestemmelse.”Henviser ministeren her udelukkede til regionernes ansvar for at sikre læge-dækning til alle danskere, eller dækker ministerens bemærkninger flere ting,herunder også hvilke opgaver de praktiserende læger skal udføre?”Svar:Henvisningen til det endelige myndighedsansvar henviser til arbejdet i prak-sisplanudvalgene som etableres med lovforslagets vedtagelse, og som skaludarbejde praksisplanerne for almen praksis.Praksisplanudvalget bliver et centralt samarbejds- og planlægningsudvalg,hvor region, kommune og almen praksis skal samarbejde om udarbejdelsen afpraksisplanen, der skal beskrive, hvilke opgaver almen praksis skal varetage,snitflader til det øvrige sundhedsvæsen samt overvejelser om kapacitet og fy-sisk placering af ydernumre. Udvalget bliver sammensat, så der er ligelig re-præsentation mellem region og de praktiserende læger, som hver får 3 sæderi udvalget. Kommunerne i regionen bliver repræsenteret med 5 medlemmer.Det fremgår tydeligt af bestemmelsen i § 204, stk. 2, at der skal tilstræbesenighed i udvalget om den endelige udformning af praksisplanen, og jeg harstor tiltro til, at alle parter vil gå ind i dette arbejde i den ånd, og at der i langtde fleste tilfælde vil være enighed om, hvordan den almen medicinske læge-betjening lokalt skal tilrettelægges.Da det imidlertid er regionen, der i sundhedsloven er tillagt myndighedsansva-ret og finansierer sektoren, fremgår det af bestemmelsen, at den endelige be-slutning vedrørende udformningen af praksisplanen tilfalder regionsrådet, hvisdet ikke er muligt at opnå enighed i praksisplanudvalget.
Side 2
Det skal understreges, at formuleringen ”hvis det ikke er muligt” indebærer, atparterne, i de situationer, hvor det undtagelsesvist måtte vise sig, at der ikkekan opnås umiddelbar enighed om den endelige udformning af praksisplanen,skal udfolde store og vedvarende bestræbelser på at nå frem til et kompromis,som parterne hver især kan stå inde for.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Sven Erik Bukholt