Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
L 30
Offentligt
1194858_0001.png
1194858_0002.png
BILAG TIL SUU SPØRGSMÅL NR. 157 VEDR. L 30

Ændringsforslag

til

Forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsad-

gang inden for sundhedsvæsenet (Ret til hurtig udredning i sygehusvæsenet og

differentieret ret til udvidet frit sygehusvalg m.v.)

Af [eventuelle forslagsstillere], tiltrådt af …:

Til § 1

1) Den undernr.2foreslåede§ 82 baffattes således:

§ 82 b.

Til en person, der er henvist til udredning på sygehus, jf. § 79, yder regionsrådeti bopælsregionen udredning ved sit sygehusvæsen, ved andre regioners sygehuse ellerprivate sygehuse og klinikker, som regionen har indgået aftale med, jf. § 75, stk. 2, in-den for 1 måned, jf. dog stk. 2 og 3.Stk. 2.Såfremt regionsrådet i bopælsregionen ikke kan yde udredning, jf. stk. 1, indenfor 1 måned, kan en person, der er henvist til udredning på sygehus, jf. § 79, vælge atblive behandlet på et af de sygehuse, klinikker m.v., som regionsrådene har indgået afta-le med efter stk. 4 (aftalesygehuse).Stk. 3.Såfremt det ikke er muligt at udrede personen inden for 1 måned, jf. stk. 1, skalregionsrådet inden for samme måned udarbejde en plan for det videre udredningsforløb.Stk. 4.Regionsrådene i forening indgår aftale med de privatejede sygehuse, klinikkerm.v. i Danmark og sygehuse m.v. i udlandet, som ønsker at indgå aftale om behandlingaf patienter efter stk. 2.Stk. 5.Ministeren for sundhed og forebyggelse kan fastsætte nærmere regler om adgan-gen til udredning og regionsrådenes forpligtelser efter stk. 1 - 4.Stk. 6.Bestemmelserne i stk. 1 - 5 omfatter ikke henvisning til psykiatrisk udredning.
[Udvidet frit sygehusvalg i forbindelse med ret til hurtig udredning]
BemærkningerTil nr. 1Med den foreslåede nyaffattelse af § 82 b indføres der ret til udvidet frit valg i forbin-delse med retten til hurtig udredning. Således følger det af § 82 b, stk. 2, at såfremt re-gionsrådet i bopælsregionen ikke kan yde udredning ved sit sygehusvæsen, andre regio-ners sygehuse, eller private sygehuse og klinikker, som regionen har indgået aftale med,jf. § 75, stk. 2, inden for 1 måned, kan en person, der er henvist til udredning på syge-hus, jf. § 79, vælge at blive behandlet på et af de sygehuse, klinikker m.v., som regions-rådene har indgået aftale med efter stk. 4 (aftalesygehuse). Af den foreslåede § 82 b, stk.4, fremgår det, at regionsrådene i forening indgår aftale med de privatejede sygehuse,klinikker m.v. i Danmark og sygehuse m.v. i udlandet, som ønsker at indgå aftale ombehandling af patienter efter stk. 2.
2
Det følger af den foreslåede § 87, stk. 3, at såfremt det ikke er muligt at udrede personeninden for 1 måned, jf. stk. 1, skal regionsrådet inden for samme måned udarbejde enplan for det videre udredningsforløb. I de situationer, hvor en person måtte vælge atbenytte det udvidede frie sygehusvalg til hurtig udredning, jf. den foreslåede § 87, stk.2, anses planen for udarbejdet i forbindelse med patientens overgang til udredning påprivat sygehus, klinik m.v. I de situationer, hvor patienten ikke benytter det udvidedefrie sygehusvalg til hurtig udredning, skal der udarbejdes en plan for det videre under-søgelsesforløb. Begrebet ”plan” skal i denne sammenhæng opfattes i en bred betydning.I de fleste tilfælde vil det være muligt at give en fyldestgørende plan for det videre un-dersøgelsesforløb. I andre tilfælde kan der være så stor usikkerhed om en patients symp-tomer og sygdom, at det ikke er muligt at lægge en plan længere end én undersøgelsefrem, idet det videre forløb vil afhænge af resultatet af den næste undersøgelse. I så faldskal patienten have besked om denne næste undersøgelse.I medfør af stk. 5 bemyndiges ministeren til at fastsætte nærmere regler om adgangen tiludredning og regionsrådenes forpligtelser efter stk. 1 - 4.Det bemærkes, at lovforslagets økonomiske konsekvenser skal forhandles med DanskeRegioner, og at der udestår finansiering af forslaget.