Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 35
Offentligt
1183271_0001.png
1183271_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 23. november 2012Sagsnr.: 15511Dok.nr.: 464218
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 16. november2012 stillet følgende spørgsmål nr. 7 (L-35) som hermed besvares.

Spørgsmål 7:

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 16/11-12 fra Landbrug & Fødevarer, jf.L35 – bilag 4.”

Svar:

Registrering af oplysninger om, hvem der har udført sprøjtningen, og hvilken sprøjteder er anvendt, vil dels lette NaturErhvervstyrelsens kontrol og dels bidrage til at sikre,at det er de rette personer og sprøjter, der kontrolleres.Derudover bidrager registrering af de ekstra oplysninger til at øge jordbrugers opmærk-somhed på, at sprøjteføreren har den nødvendige uddannelse, og at de anvendte sprøjterer godkendt ved syn.Med lovforslaget sikres det således i højere grad end tidligere, at det sprøjteudstyr, deranvendes, er i god stand og derfor kun udbreder den nødvendige dosis sprøjtegift på detiltænkte områder. Dette er både til gavn for grundvandet og i jordbrugers egen interes-se. Det sikres endvidere i højere grad end tidligere, at der er fokus på, at dem, der udfø-rer sprøjtningen, har den nødvendige viden til at kunne udføre sprøjtningen under størstmulig hensyntagen til både afgrøder og grundvand.Fødevareministeriet vurderer, at disse fordele opvejer den beskedne forøgelse af de ad-ministrative byrder, der følger med registreringen af de yderligere oplysninger. Fødeva-reministeriet vurderer desuden, at denne administrative byrde vil blive minimal for langtde fleste jordbrugere i takt med den teknologiske udvikling med løbende elektroniskregistrering af sprøjteoplysninger.
For så vidt angår Landbrug og Fødevarers bemærkninger om de administrative byrderved det gældende system til registrering af sprøjteoplysninger, medgiver NaturEr-hvervstyrelsen, at der var visse tekniske problemer i indkøringsfasen. Styrelsen vurde-rer, at disse problemer gerne skulle gerne være løst nu, og der arbejdes fortsat på at ud-vikle systemet til gavn for erhvervet.
Mette Gjerskov
/Lars O. Hansen
2