Skatteudvalget 2012-13
L 49 Bilag 10
Offentligt
1187963_0001.png
1187963_0002.png
J.nr. 12-0174303Dato:30. november 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 49 - Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, lig-ningsloven, lønsumsafgiftsloven og forskellige andre love (Skattefrita-gelse af avancer af selskabers unoterede porteføljeaktier og forhøjelseaf lønsumsafgiften for den finansielle sektor).Hermed sendes kommentar til henvendelse af 23. november 2012 fraDansk Aktionærforening (L 49 – bilag 5).
Holger K. Nielsen/Susanne Reinholdt Andersen
Dansk Aktionærforeningpåpegeri henvendelsen, at EU-domstolen har afgjort, at formue-forvaltning i forbindelse med værdipapirer er momspligtig. Foreningen anfører på baggrundheraf, at dette betyder, at der er risiko for, at alle danskere skal betale både lønsumsafgift ogmoms for den del af deres opsparing, der er placeret i værdipapirer – dette ikke blot på in-dividuelle konti, men også i investeringsforeninger, arbejdsmarkedspensioner, private pen-sionsopsparinger, livsforsikringer mv.Dansk Aktionærforening understreger, at dette vil være en urimelig dobbeltbeskatning,samt at man derfor anbefaler, at lønsumsafgiften for finansielle virksomheder holdesuændret indtil, der er klarhed over, hvor omfattende momspligten for formueforvalt-ning/porteføljepleje er, når Danmark tilpasser den nationale lovgivning vedr. de fælles EU-regler om moms.
Kommentar:Lønsumsafgift betales bl.a. af virksomheder, der mod vederlag leverer varer og ydelser, der ermomsfritaget i henhold til momslovens § 13, stk. 1, nr. 10-11, hvilket omfatter forsikringsakti-viteter og finansielle aktiviteter.Det er korrekt, at EU-domstolen har afsagt dom i sag C-44/11, Deutsche Bank AG, og heri ud-talt, at ydelser, der består i, at en virksomhed træffer selvstændig beslutning vedrørende køb ogsalg af værdipapirer og udfører disse beslutninger i kundens navn og for dennes regning,momsmæssigt vil udgøre en enkelt økonomisk ydelse, og denne enkelte ydelse vil være moms-pligtig.I det omfang dommen fra EU-domstolen vil få den konsekvens, at ydelser, der hidtidigt har væ-ret omfattet af momsfritagelsen, nu vil blive anset for momspligtige, så vil denne del af virk-somhedernes aktiviteter ikke være omfattet af lønsumsafgiftspligten.Det forventes derfor ikke, at EU-domstolens dom vil kunne medføre en dobbeltbeskatning hoskunderne.
Side 2