Skatteudvalget 2012-13
L 49 Bilag 11
Offentligt
1187984_0001.png
1187984_0002.png
J.nr. 12-0174303Dato:30. november 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 49 - Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, lig-ningsloven, lønsumsafgiftsloven og forskellige andre love (Skattefrita-gelse af avancer af selskabers unoterede porteføljeaktier og forhøjelseaf lønsumsafgiften for den finansielle sektor).Hermed sendes kommentar til henvendelse af 23. november 2012 fra De-loitte (L 49 – bilag 6).
Holger K. Nielsen/ Lise Bo Nielsen
Deloitteanfører i henvendelsen, at de foreslåede regler om skattefri porteføljeaktier børudvides til også at omfatte unoterede aktier i et selskab med en ejerandel på mellem 10 pct.og 50 pct., hvor selskabet er beliggende i et land, Danmark ikke har indgået en dobbeltbe-skatningsoverenskomst (DBO) med.Der henvises til, at det i mange tilfælde vil have uhensigtsmæssige konsekvenser, såfremtreglerne ikke udvides som foreslået. Således vil de danske selskabsejere ellers i mange til-fælde skulle tage hensyn til, hvilke lande de etablerer sig i, når der etableres i f.eks. Asien,Mellemøsten, Afrika og Sydamerika.Synspunktet er illustreret ved følgende eksempel: Et dansk selskab ejer aktier i selskaber i Mel-lemøsten. Det er typisk, at danske investeringer i Mellemøsten foretages sammen med lokalepartnere, hvor der oprettes et fællesejet selskab med 50 pct. ejerskab til hver ejer. Danmark harikke indgået en DBO med Libanon, men har indgået en DBO med Kuwait. Selskabsskattepro-centen i de nævnte lande er i Libanon 15 pct. og i Kuwait 15 pct. (Selskaber kan dog søge omat få skattefritagelse i en periode på 2-10 år). Efter 1. januar 2013 kan det danske selskab skat-tefrit afstå aktierne i selskabet i Kuwait, mens det beskattes af en eventuel gevinst ved salg afaktierne i selskabet i Libanon. Dette på baggrund af, at selskabet ejer 50 pct. af aktierne i sel-skabet, og Danmark ikke har indgået en DBO med Libanon. Indkomsten i selskaberne har væ-ret beskattet med den samme skatteprocent. Det er endda sandsynligt, at indkomsten i Kuwaitslet ikke er blevet beskattet. Der bør derfor ikke være forskel på beskatningen i Danmark, nåraktierne i selskaberne afstås.
Kommentar:Definitionen af datterselskabsaktier og den foreslåede definition af porteføljeaktier er udformetunder hensyntagen til de krav, der skal være opfyldt for at sikre en overholdelse af EU-retten.Når der er tale om ejerandele på 10 pct. eller mere er situationen omfattet af reglerne om etable-ring. TEU artikel 49 om den fri etableringsret gælder alene i forhold til etablering i en med-lemsstat.Når der er tale om ejerandele under 10 pct. er situationen omfattet af reglerne om kapitalens fribevægelighed. TEU artikel 63, indebærer, at reglerne i disse situationer ikke kan begrænses tilselskaber hjemmehørende i EU/EØS. Dette er begrundelsen for, at den foreslåede regel i aktie-avancebeskatningslovens § 4 C om skattefri porteføljeaktier er meget bredere og således ikke erbegrænset til selskaber i et EU/EØS-land eller lande, som Danmark har en dobbeltbeskatnings-overenskomst med.Det Deloitte reelt foreslår, er en ændring af definitionen af datterselskabsaktier. Dette liggerimidlertid uden for området for nærværende lovforslag. Endvidere findes forslaget at være forvidtgående i forhold til, hvad der findes at være en hensigtsmæssig indretning af regelsættet.
Side 2