Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 53
Offentligt
1191436_0001.png
1191436_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
6. december 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 3. december 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 126 (L 53), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra FinnSørensen (EL).
J.nr. 2012-9497

Spørgsmål nr. 126:

”Der anmodes om teknisk bistand til udarbejdelse af ændringsforslag medfølgende indhold:Til § 1, lov om en aktiv beskæftigelsesindsatsNr. 41, Ad § 70 e Løn og arbejdsvilkår i fleksjobbetParagraffen ændres så den får følgende indhold:- Jobcentret skal kun vurdere hvor mange timer fleksjobberen kan arbejde, samtfleksjobberens skånebehov, og altså ikke fleksjobberens ”arbejdsintensitet” – som iøvrigt er et begreb der ikke eksisterer i dansk arbejdsret.- Det skal klargøres, at den fleksjobvisiterede selvstændigt kan påklagejobcentrets revurdering af arbejdsevnen- Det skal fremgå klart, at på overenskomstdækkede virksomheder ansættesfleksjobberen i henhold til overenskomsten, og at denne ikke kan fraviges medhenvisning til fleksjobberens nedsatte arbejdsevne uden konkret aftale herom mel-lem de overenskomstbærende parter.- På ikke overenskomstdækkede virksomheder skal fleksjobberens løn ogansættelsesvilkår fastsættes i henhold til de kollektive overenskomster dergælder inden for den pågældende branche- Det skal sikres, at fagforeningen inddrages i forbindelse med oprettelse affleksjobstillinger og ansættelsen af fleksjobbere, samt at fagforeningernesaftaleret i forbindelse med ansættelse af personer på fleksjob skal respekteres,jf. de normale arbejdsretslige regler.- Bestemmelsen om, at enkeltpersoner og udenforstående,ikke overenskomstdækkede virksomheder kan rejse sager ved Arbejdsrettenslettes, da det grundlæggende strider imod principperne for dansk arbejdsret.- Det skal beskrives, at der skal foretages en mere præcis vurdering affleksjobberens arbejdsevne efter 3 6 måneder, og at den fleksjobansatte selv –uden arbejdsgiverens accept – kan bede om en sådan vurdering, som arbejdsgive-ren pålægges at tage højde for i lønfastsættelsen.- Stk. 5 om ansættelse på funktionærlignende vilkår fastholdes. Det tilføjessamtidig, at en ansat i fleksjob, der efter overenskomsten ville være omfattet afvilkår efter funktionærloven ved gennemsnitligt mere 8 timers ugentlig
beskæftigelse, tilsvarende skal være ansat på funktionærlignende vilkår vedbeskæftigelse på 8 timer eller derunder.- Der tilføjes et nyt stykke som sikrer, at fleksjobbere med 8 timer eller mindre eromfattet af lovgivningen om ansættelsesbeviser.”

Endeligt svar:

Jeg vedlægger udkast til de ønskede ændringsforslag.Det bemærkes, at ændringsforslagene ikke indeholder eventuelle konsekvensæn-dringer af andre bestemmelser eller bestemmelser om kommunernes refusion. Derer derudover ikke foretaget beregninger af de økonomiske konsekvenser af æn-dringsforslagene.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2