Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 53
Offentligt
1193898_0001.png
1193898_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 20. november 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 138 (L 53), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Finn Sø-rensen (EL).
J.nr. 2012-9497

Spørgsmål nr. 138:

”I den nuværende lovs § 72, stk. 1, hedder det: "I ikke-overenskomstdækket ansæt-telse skal overenskomsten på sammenlignelige områder gælde". I lovforslaget § 70e, stk. 4, heder det: "På områder hvor der findes en relevant sammenlignelig over-enskomst, skal parterne tage udgangspunkt i overenskomsten på det sammenligne-lige område".Ministeren bedes oplyse, om intentionen med den ændrede formulering er at ændregældende ret. Såfremt det er tilfældet, bedes ministeren beskrive hvori den ændrederetstilstand består, dens konsekvenser for fleksjobberens rettigheder samt begrun-delsen for, at man har fundet denne ændring nødvendig.”

Endeligt svar:

Med reformen er der tale en helt ny ordning, hvor tilskuddet lægges om, så ar-bejdsgiveren ikke længere skal betale løn for fuld tid og modtage et løntilskud, derkompenserer arbejdsgiveren for den ansattes nedsatte arbejdsevne, men i stedetskal betale for det arbejde, der bliver udført. Den fleksjobansatte kompenseres forden nedsatte arbejdsevne ved et fleksløntilskud fra kommunen.Det er rigtigt forstået, at på områder, hvor der findes en relevant sammenligneligoverenskomst, skal parterne tage udgangspunkt i overenskomsten på det sammen-lignelige område. I dag skal overenskomsten på det sammenlignelige område gæl-de.Bestemmelsen om, at der skal tages udgangspunkt i den relevante sammenligneligeoverenskomst indebærer, at parterne har mulighed for at aftale afvigelser herfra.Bestemmelsen betyder også, at hvis der er taget udgangspunkt i en relevant sam-menlignelig overenskomst, afgøres tvister ved fagretlig behandling – og endeligtved Arbejdsretten, hvis en af parterne ønsker det. Ved den fagretlige behandlingkan der ske en prøvelse i forhold til den ansattes rettigheder og pligter i henhold tilden overenskomst, der er taget udgangspunkt i. I så fald er arbejdsgiveren stillet,som om arbejdsgiveren havde tiltrådt den kollektive overenskomst.
Med de nye regler sikrer vi bedre mulighed for, at der fortsat kan oprettes fleksjob,herunder at fleksjobordningen også kan rumme de særlige tilfælde, hvor en betyde-lig funktionsnedsættelse gør, at en person ikke kan arbejde med fuld intensitet i detimer, hvor den pågældende arbejder.Der henvises i øvrigt til mit svar på spørgsmål 62 til L 53.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2