Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 53
Offentligt
1197703_0001.png
1197703_0002.png
TALE
7. december 2012
Talepunkter til Spørgsmål AL 53: Reform af førtidspension og fleksjob(DET TALTE ORD GÆLDER)
J.nr.2.kt/alh

Spørgsmål A:

”Hvordan vil ministeren forhindre, at de nye regler fører til, atunge mennesker parkeres på kontanthjælpsniveau i det eneressourceforløb efter det andet fra de er 18 til de er 40 år?”

Svar:

Målgruppen for ressourceforløb er personer, der har kom-plekse problemer ud over ledighed, og som har brug for enlangvarig indsats.Målet med ressourceforløbene er en tværfaglig og sam-menhængende indsats, der skal hjælpe unge videre i livet,så de på sigt kan komme i arbejde eller i gang med en ud-dannelse. Heri ligger, at der skal være perspektiv i indsat-sen – og ikke at unge skal igennem det ene meningsløseressourceforløb efter det andet.Forløbet skal give plads og tid til at igangsætte de nødven-dige, rigtige tiltag og sikre en helhedsorienteret indsats.Målet er at udvikle den enkeltes potentiale, i stedet for attilkende en førtidspension.Der er ikke en fast formel for, hvor lang tid det tager at ud-vikle et menneskes arbejdsevne. Det afhænger af den en-keltes situation.Forløbene kan vare fra et til fem år. Nogle skal vare i et år,nogle i tre år og andre i fem år. Det er afgørende, at de iform, indhold og varighed tilpasses den enkeltes behov.
Inden udgangen af et ressourceforløb skal der ske en revur-dering af personens behov for indsats. Revurderingen kanføre til, at der iværksættes et nyt ressourceforløb på op til 5år, men det forudsætter, at rehabiliteringstemaet skal havesagen forelagt, og at der er et yderligere potentiale for atudvikle arbejdsevnen.Det vil altid bero på en konkret individuel vurdering af denenkeltes ressourcer og behov, hvor langt det samlede res-sourceforløb skal være.
2