Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 53
Offentligt
1187178_0001.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
29. november 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 14. november 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 17 (L 53), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JoachimB. Olsen (LA).
J.nr. 2012-9497

Spørgsmål nr. 17:

”Vedrørende lovens § 70 e bedes ministeren oplyse, hvilken afskedigelsesbeskyt-telse en fleksjobber har? Er der forskel på beskyttelsen af fleksjobbere med megetringe arbejdsevne og fleksjobbere med relativ god arbejdsevne?”

Endeligt svar:

I Danmark er det sådan, at en arbejdsgiver som hovedregel frit kan ansætte og af-skedige medarbejdere. Den frie afskedigelsesret er imidlertid begrænset af en ræk-ke lovregler, fx lovgivningen om ligebehandling af mænd og kvinder mht. beskæf-tigelse og lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet. Desuden in-deholder funktionærloven krav om, at en afskedigelse skal være rimeligt begrun-det i funktionærens eller virksomhedens forhold. Derudover indeholder hovedafta-lerne på arbejdsmarkedet bestemmelser om, at en afskedigelse skal være rimeligtbegrundet.En afskedigelse som er begrundet i, at en person ikke kan udføre de arbejdsopga-ver, som personen er ansat til at udføre, anses for at være rimeligt begrundet.Hvad, der gælder for den enkelte ansættelse, vil afhænge af, hvad der regulerer denenkelte ansættelse, og om ansættelsen sker på et overenskomstdækket område ellerpå et område, som ikke er dækket af overenskomst.En person i fleksjob har som udgangspunkt samme beskyttelse som andre ansattehos samme arbejdsgiver. For personer ansat i fleksjob hos samme arbejdsgiver erder ikke forskel på beskyttelsen med hensyn til, om personen har meget ringe ellermindre ringe arbejdsevne. Formålet med at ansætte en person i fleksjob er bl.a., atogså personer med begrænset arbejdsevne skal kunne ansættes, og der vil derforvære taget højde for arbejdsevnen ved etableringen af fleksjob.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen