Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 53
Offentligt
1187918_0001.png
1187918_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 15. november 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 29 (L 53), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Finn Sø-rensen (EL).
30. november 2012J.nr. 2012-9497

Spørgsmål nr. 29:

”Regeringen svarer i høringsnotatet, at i åbenlyse sager – hvad enten det drejer sigom åbenlyst behov for førtidspension eller åbenlyst behov for fleksjob – så ”skalsagsbehandlingen som i dag ske hurtigt”. Vil ministeren oplyse, hvad hurtig sags-behandling af tilkendelse af hhv. førtidspension og fleksjob vil sige i dag?”

Endeligt svar:

Social- og Integrationsministeren har oplyst følgende vedrørende sagsbehandlingeni forbindelse med tilkendelse af førtidspension:”For så vidt angår førtidspension, gælder der som udgangspunkt en frist på tre må-neder fra en sag overgår til behandling efter reglerne om førtidspension, og tilkommunalbestyrelsen skal have truffet afgørelse i sagen.Påbegyndelse af en sag om førtidspension forudsætter som hovedregel, at de rele-vante muligheder for at forbedre arbejdsevnen har været afprøvet i praksis, og atder foreligger dokumentation for, at arbejdsevnen ikke varigt kan forbedres.Det fremgår desuden af vejledningen om førtidspension efter lov om social pensi-on, at førtidspensionssagen i særlige tilfælde vil kunne påbegyndes uden, at de re-levante muligheder for at forbedre arbejdsevnen har været afprøvet i praksis. Detdrejer sig om situationer, hvor en praktisk afprøvning af arbejdsevnen med henblikpå forbedring vil være åbenbar formålsløs eller endog vil kunne indebære risiko forforværring af personens tilstand. Det vil bl.a. være tilfældet i situationer, hvor detud fra den eksisterende faglige viden om betydelige fysiske og psykiske funktions-evnenedsættelser og om visse alvorlige sygdomstilstande og deres prognoser er heltåbenbart, at pågældendes arbejdsevne er varigt nedsat og ikke kan forbedres væ-sentligt ved aktiverings-, revaliderings- og behandlingsmæssige samt andre foran-staltninger.Det fremgår ligeledes, at kommunen bør påbegynde behandling af sag om førtids-pension i tilfælde, hvor det er åbenbart, at en ung person skal have tilkendt pension,når den pågældende fylder 18 år, så afgørelsen kan være truffet og udbetalingen afpension kan ske med virkning fra det fyldte 18. år. Det kan fx være, hvis en ung
eventuelt med ophold på døgninstitution har en betydelig nedsat psykisk funktions-evne som følge af udviklingshæmning.Endelig fremgår det af vejledningen, at i sager om førtidspension, der påbegyndes,fordi det er helt åbenbart, at arbejdsevnen ikke kan forbedres ved aktiverings-, re-validering, behandlingsmæssige eller andre foranstaltninger i sager, så skal sagsbe-handlingen ske hurtigt, hvis der fx er tale om en akut livstruende sygdom uden be-handlingsmuligheder.Selvom der ikke er angivet konkrete frister, skal sagsbehandlingen efter de gæl-dende regler tilrettelægges således, at der kan træffes en hurtig afgørelse.Tilsvarende fremgår det af lovforslagets bemærkninger, at specielt i sager, hvor derfx er tale om en akut livstruende sygdom uden behandlingsmuligheder, skal sags-behandlingen ske hurtigt, og at sagen om nødvendigt kan forelægges rehabilite-ringsteamet uden personlig kontakt og uden borgerens deltagelse i mødet”.For så vidt angår visitationen til fleksjob gælder, at denne først kan ske, når det erkonstateret, at arbejdsevnen er væsentligt og varigt nedsat. Det betyder, at alle mu-ligheder for at kunne vende tilbage til ustøttet beskæftigelse skal være afprøvede,før der visiteres til fleksjob. Undtaget herfra er tilfælde, hvor det er åbenbart for-målsløst at gennemføre de nævnte foranstaltninger forud for visitationen.Der er i reglerne om fleksjob ikke er nogen fast grænse for, hvor lang tid en sag måtage. Det er forskelligt fra sag til sag, hvornår der er tilstrækkelig dokumentationtil, at der kan træffes afgørelse. Omvendt må kommunen selvfølgelig ikke indhenteflere oplysninger end nødvendigt, blot for at udskyde den endelige afgørelse.Kommunen skal leve op til de generelle regler om sagsbehandling, herunder reg-lerne i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område. Her fremgårdet bl.a., at kommunen altid skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som mu-ligt, at kommunen skal yde råd og vejledning om, hvilke muligheder der er for atmodtage hjælp i forhold til den sociale lovgivning, og at kommunen på de enkeltesagsområder skal fastsætte frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af enansøgning, til afgørelsen skal være truffet.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2