Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 53
Offentligt
1188848_0001.png
1188848_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
3. december 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 19. november 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 54 (L 53), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra FinnSørensen (EL).
J.nr. 2012-9497

Spørgsmål nr. 54:

”En stor del af reformen af førtidspension og fleksjob bygger på den tankegang, atkronisk syge og mennesker med handicap kan optrænes til at udvikle en større ar-bejdsevne, selvom erfaringerne fra arbejdspladserne og de mange sager om fleks-job og førtidspension - i hvert fald når det gælder mennesker med fysiske syg-domme og handicap - viser det modsatte, nemlig at de fleste fleksjobberes arbejds-evne bliver mindre med årene. Ministeren bedes redegøre for, hvilken forskning,viden og erfaringer antagelsen om, at fleksjobbere kan optrænes til at udvikle enstørre arbejdsevne, bygger på?”

Endeligt svar:

I den eksisterende fleksjobordning er der ikke incitament for hverken virksomhedeller den fleksjobansatte til at udnytte et potentiale og udvikle arbejdsevnen mod etøget timetal, færre skånehensyn og evt. på sigt et ordinært job, hvilket betyder, atder ikke findes eksakt viden om, hvor stort potentialet er.Undersøgelsen ”Landsdækkende fleksjobanalyse 2010” (DISCUS) viser, at der hosfleksjobansatte er en vis sammenhæng mellem udvikling i helbredsforhold og ud-vikling i arbejdsevne. Af de 21 pct. i undersøgelsen, der oplyser, at deres helbred erforbedret i løbet af ansættelsen, oplever 23 pct., at de samtidig har forbedret ar-bejdsevnen. Af de, der har uændret helbred, oplever 5 pct. en forbedring af ar-bejdsevnen, og af de, der har en forværret helbredssituation oplever 2 pct. en for-bedret arbejdsevne. 2 pct. af de fleksjobansatte vurderer, at det er realistisk, at depå et tidspunkt kan komme tilbage i et ordinært job.Undersøgelsen viser også, at næsten halvdelen af de fleksjobansatte oplever en po-sitiv lønudvikling, og at de har de samme faglige udviklingsmuligheder som i derestidligere job.Virksomheder, der har ansat en fleksjobmedarbejder, er positive i deres vurderingeraf medarbejderens udvikling af arbejdsevnen og 15 pct. angiver, at fleksjobansattekan yde en større indsats. De vurderer, at årsagerne til den øgede arbejdsindsatsprimært er trivsel i virksomheden (75 pct.) og større fortrolighed med arbejdsopga-ver (62 pct.) og kolleger og ledelse (37 pct.). 32 pct. af virksomhederne angiver, at
det skyldes virksomhedens fokus på at udvikle borgerens kompetencer. 17 pct. an-giver helbredsmæssige forbedringer som årsag.Det er blandt andet denne viden, der gør, at den grundlæggende intention bag lov-forslaget er at komme væk fra et system, hvor borgere ikke får den rette hjælp til atfå et liv med arbejde – enten i et ordinært job eller i et fleksjob.Derfor skal vi have vendt udviklingen, så flere får tilknytning til arbejdsmarkedetog færrest muligt ender på en passiv varig forsørgelse.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2