Kommunaludvalget 2012-13
L 6 Bilag 4
Offentligt
1186080_0001.png
1186080_0002.png
1186080_0003.png
Til lovforslag nr.L 6
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Kommunaludvalget den 0. november 2012
2. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ophævelse af lov om fremme af frit valg for borgerne vedlevering af serviceydelser i kommuner.[af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 3. oktober 2012 og var til1. behandling den 26. oktober 2012. Lovforslaget blev efter1. behandling henvist til behandling i kommunaludvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og økonomi- og indenrigsministeren sendteden 9. juli 2012 dette udkast til udvalget, jf. (2011-12),KOU alm. del - bilag 154. Den 25. september 2012 sendteøkonomi- og indenrigsministeren de indkomne høringssvarog et notat herom til udvalget, jf. L 6 - bilag 1.SpørgsmålUdvalget har stillet 8 spørgsmål til økonomi- og inden-rigsministeren til skriftlig besvarelse, som denne har besva-ret.2. Indstillinger og politiske bemærkningerEt<>tali udvalget (S, RV, SF) indstiller lovforslaget tilvedtagelse uændret.<>talletfinder, at den nugældende lov om fremme af fritvalg for borgerne ved levering af serviceydelser i kommunerindebærer en unødvendig detailstyring og ønsker i stedet atflytte fokus over på tillid og resultater. Kommunerne skalhave større frihed til selv at tilrettelægge arbejdet med atfremme frit valg og informere om de forskellige servicetil-bud på den måde, der vurderes at være mest hensigtsmæssigud fra lokale forhold. Det kan give en bedre ressourceudnyt-telse i den enkelte kommune og dermed grundlag for at ydeen bedre service til borgerne.Venstres medlemmer af udvalget finder, at det er vigtigtat sikre borgernes frie valg, når velfærdsydelserne tilrette-lægges i kommunerne. Borgerne skal have størst mulig ind-flydelse på egen hverdag. Ikke mindst, når man bliver af-hængig af hjælp fra fællesskabet, er det vigtigt, at vi ikke la-der systemet tage over, men stadig lader den enkelte væremed til at bestemme. Derfor har det også været en gennem-gående politik for Venstre at sikre og udvikle danskernesfrie valg f.eks. på ældreområdet, skoleområdet og sygehus-området. Et frit valg kræver dog to ting: at der rent faktisk eren valgmulighed, og at man kender til denne mulighed.Derfor er Venstre modstander af regeringens forslag, sombåde svækker borgernes frie valg og informationen til bor-gerne om muligheden for at vælge. Man kan let få den tan-ke, at det er noget ideologisk tankegods fra venstrefløjen, at’de ved bedst’, og hvor borgerne bare må indrette sig efterde muligheder, som systemet tilbyder.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.
DokumentIdJournalnummer
2
Simon Kollerup (S) Annette Lind (S) Jan Johansen (S) Daniel Toft Jakobsen (S) Lennart Damsbo-Andersen (S)Mette Reissmann (S) Rasmus Prehn (S) Liv Holm Andersen (RV)fmd.Hans Vestager (RV) Nadeem Farooq (RV)Lisbeth Bech Poulsen (SF) Pernille Vigsø Bagge (SF) Lars Dohn (EL) Rosa Lund (EL) Stine Brix (EL) Erling Bonnesen (V)Michael Aastrup Jensen (V) Martin Geertsen (V) Jacob Jensen (V) Jan E. Jørgensen (V) Sophie Løhde (V)Anni Matthiesen (V) Hans Christian Thoning (V) Morten Marinus (DF) Mikkel Dencker (DF) Dennis Flydtkjær (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Leif Mikkelsen (LA) Mike Legarth (KF)nfmd.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 6Bilagsnr.123TitelHøringsnotat og høringsnotat, fra økonomi- og indenrigsministerenTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetUdkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 6Spm.nr.1TitelSpm. om hvordan borgerne får relevante oplysninger om eksisterendefrit valgs ordninger, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om eksisterende frit valgs ordninger ikke påvirkes af lovforsla-get, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om konsekvensen, hvis kommunerne ikke fremadrettet informe-rer borgerne om frit valgs ordninger, til økonomi- og indenrigsmini-steren, og ministerens svar herpåSpm. om konsekvensen, hvis kommunerne ikke længere udvikler eksi-sterende og nye frit valgs ordninger, til økonomi- og indenrigsministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om det nuværende krav til kommunerne om fremme af frit valgfor borgerne er med til at øge eller svække borgernes valgmulighedblandt servicetilbud, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om det er relevant for styrkelsen af kvaliteten i den offentligeservice, at kommunerne fortsat udfører kvalitetskontrakter, til økono-mi- og indenrigsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om konsekvenserne hvis kommunerne ikke fremover udførerkvalitetskontrakter, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om det er vigtigst at tage hensyn til det kommunale selvstyre el-ler den enkelte borgers frihed til at vælge, til økonomi- og indenrigs-ministeren, og ministerens svar herpå
23
4
5
6
7
8