Kommunaludvalget 2012-13
L 60 Bilag 10
Offentligt
1193674_0001.png
1193674_0002.png
1193674_0003.png
1193674_0004.png
Til lovforslag nr.L 60
Folketinget 2012-13
Tillægsbetænkning afgivet af Kommunaludvalget den 00. december 2012
Udkasttil
Tillægsbetænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om frikommuner og lov om naturbeskyttelse.(Etablering af yderligere forsøgsmuligheder for frikommunerne)[af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager)]1. ÆndringsforslagEnhedslistens medlemmer af udvalget har stillet 3 æn-dringsforslag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 14. november 2012 og vartil 1. behandling den 23. november 2012. Lovforslaget blevefter 1. behandling henvist til behandling i Kommunaludval-get. Udvalget afgav betænkning den 6. december 2012. Lov-forslaget var til 2. behandling den 11. december 2012, hvor-efter det blev henvist til fornyet behandling i Kommunalud-valget.MøderUdvalget har, efter lovforslaget blev henvist til fornyetudvalgsbehandling, behandlet lovforslaget i 1 møde.SpørgsmålUdvalget har under den fornyede behandling af lovforsla-get stillet 1 spørgsmål til økonomi- og indenrigsministerentil skriftlig besvarelse, som denne har besvaret. Spørgsmåletog økonomi- og indenrigsministerens svar herpå er optryktsom bilag 2 til tillægsbetænkningen.3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAf et mindretal (EL), tiltrådt af <>:Til § 11)Den undernr. 2foreslåede§ 9 cudgår.[Mulighed for børneinstitutioners salg af bleer fjernes somfrikommuneforsøgsmulighed]2)Nr. 5udgår.[Frikommuneforsøgsmulighed fjernes, så der fortsat er kravom, min. 10 pct. af grundtilskuddet skal bruges til debatska-bende aktiviteter]3)Nr. 10udgår.[Frikommuneforsøgsmulighed (jf. § 28 a) fjernes, så grund-ejere på privatveje ikke selv kan beslutte finansiering ogvedligeholdelse af vejbelysning på privatveje. Frikommune-forsøgsmulighed (jf. § 28 b) fjernes, så frikommunen ikkekan beslutte at varetage handicapkørsel, jf. § 11 i lov om tra-fikselskaber]
DokumentIdJournalnummer
2
BemærkningerTil nr. 1Ændringsforslaget vil (jf. lovforslagets § 9 c) sikre, at derikke tillades et frikommuneforsøg, hvor børneinstitutionerkan sælge bleer.Til nr. 2Ændringsforslaget vil (jf. lovforslagets § 15 a) sikre, atder ikke tillades et frikommuneforsøg, der fjerner mindste-kravet om anvendelse af mindst 10 pct. af de tildelte folke-oplysende grundtilskud til debatskabende aktiviteter.
Til nr. 3Ændringsforslaget vil sikre (jf. lovforslagets § 28 a), atman ikke i et frikommuneforsøg overlader til grundejerneselv at finansiere og vedligeholde vejbelysning på privateveje. Ændringsforslaget sikrer endvidere (jf. lovforslagets §28b), at individuel handicapkørsel ikke som forsøg kan dri-ves af den pågældende hjemkommune, men kun som hidtilaf trafikselskabet med de minimumskrav der gælder herfor.
Simon Kollerup (S) Annette Lind (S) Jan Johansen (S) Daniel Toft Jakobsen (S) Lennart Damsbo-Andersen (S)Mette Reissmann (S) Rasmus Prehn (S) Liv Holm Andersen (RV) Marlene Borst Hansen (RV)fmd.Nadeem Farooq (RV)Lisbeth Bech Poulsen (SF) Pernille Vigsø Bagge (SF) Lars Dohn (EL) Rosa Lund (EL) Stine Brix (EL) Erling Bonnesen (V)Michael Aastrup Jensen (V) Martin Geertsen (V) Jacob Jensen (V) Jan E. Jørgensen (V) Sophie Løhde (V)Anni Matthiesen (V) Hans Christian Thoning (V) Morten Marinus (DF) Mikkel Dencker (DF) Dennis Flydtkjær (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Leif Mikkelsen (LA) Mike Legarth (KF)nfmd.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag på L 60 efter afgivet betænkningBilagsnr. Titel9Betænkning afgivet den 6. december 2012
Oversigt over spørgsmål og svar på L 60 efter afgivet betænkningSpm.nr.3TitelSpm., om indholdet af lovforslaget om forsøgsordninger ikke giverkommunerne ret til at fjerne muligheden for, at borgere skal anvendeprivate virksomheder ved tilkøbsydelser, til økonomi- og indenrigs-minsteren , og ministerens svar herpå
4
Bilag 21 af udvalgets spørgsmål og økonomi- og indenrigsministerens svar herpåSpørgsmålene og økonomi- og indenrigsministerens svar er optrykt efter ønske af KFSpørgsmål 3:Vil ministeren bekræfte, at indholdet af lovforslaget om forsøgsordninger ikke giver kommunerne ret tilat fjerne muligheden for at borgere skal anvende private virksomheder ved tilkøbsydelser, ligesom detønskes bekræftet, at lovforslaget ikke giver kommunerne mulighed for at fjerne eller minimere borgernesret til fritvalgsordninger - eller på anden måde er konkurrenceforvridende overfor det private erhvervsliv.Svar:Lovforslaget indeholder bl.a. hjemmel til forsøg med kommunalt salg af bleer til brug for et barns op-hold i en kommunal daginstitution (§ 9 c). En forsøgsgodkendelse vil bl.a. være betinget af, at salget afbleer tilrettelægges således, at konkurrenceforvridende effekter og krydssubsidiering ikke forekommer.Med den foreslåede hjemmel vil det være frivilligt for forældrene, om de ønsker at deltage i en evt. ble-ordning, dvs. købe bleer til brug i daginstitutionen ved kommunen, eller om de selv vil sørge for bleer påanden vis. Der henvises i øvrigt til bemærkningerne til bestemmelsen.Lovforslaget indeholder også hjemmel til forsøg med dispensation fra kravet om, at foreninger skal af-sætte 10 pct. af det årlige grundtilskud og supplerende grundtilskud efter folkeoplysningsloven til debat-skabende aktiviteter. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i et høringssvar anført, at muligheden for atflytte offentlige tilskud fra debatskabende aktiviteter til f.eks. undervisning, som udbydes på konkurren-ceudsatte markeder, vil kunne forstærke den konkurrencebegrænsende effekt af tilskuddene.Som det fremgår af høringsnotatet af 16. november 2012, fandt Kulturministeriet ikke, at dette gav an-ledning til ændringer, da folkeoplysningslovens bestemmelser suppleret af kommunalfuldmagtsreglernefortsat danner grundlaget for frikommunernes tilskud til den folkeoplysende virksomhed.Lovforslaget indeholder herudover ikke hjemler til forsøg, som vurderes at være relevante i forhold tildet stillede spørgsmål.