Kommunaludvalget 2012-13
L 60 Bilag 9
Offentligt
1192545_0001.png
1192545_0002.png
1192545_0003.png
Til lovforslag nr.L 60
Folketinget 2012-13
Betænkning afgivet af Kommunaludvalget den 6. december 2012
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om frikommuner og lov om naturbeskyttelse(Etablering af yderligere forsøgsmuligheder for frikommunerne)[af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager)]1. ÆndringsforslagØkonomi- og indenrigsministeren har stillet 2 ændrings-forslag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 14. november 2012 og vartil 1. behandling den 23. november 2012. Lovforslaget blevefter 1. behandling henvist til behandling i Kommunaludval-get.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og økonomi- og indenrigsministeren sendteden 12. oktober 2012 dette udkast til udvalget, jf. KOU alm.del – bilag 4. Den 16. november 2012 sendte økonomi- ogindenrigsministeren de indkomne høringssvar og et notatherom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra Danske Handicaporganisationer.Økonomi- og indenrigsministeren har over for udvalgetkommenteret den skriftlige henvendelse til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 1 spørgsmål til økonomi- og inden-rigsministeren og ministeren for by, bolig og landdistrikter,som disse har besvaret, og 2 spørgsmål til økonomi- og in-denrigsministeren til skriftlig besvarelse, hvoraf det ene erbesvaret. Det andet forventes besvaret inden 2. behandling.3. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (V, S, DF, RV, SF og LA) indstillerlovforslaget tilvedtagelsemed de stillede ændringsforslag.Etmindretali udvalget (EL) vil redegøre for sin stillingtil lovforslaget ved 2. behandling. Mindretallet vil stemmefor de stillede ændringsforslag.Enhedslisten støtter, at kommunerne gives større råde-rum. Vedrørende frikommuneforsøg tager Enhedslistenkonkret stilling til de enkelte forsøg. I dette lovforslag ind-går både forslag, som Enhedslisten kan støtte, og forslag,som Enhedslisten er imod. Enhedslisten ønsker derfor enopdeling af afstemningen, således at der stemmes om hvertenkelt forsøgsforslag.Etandet mindretali udvalget (KF) vil redegøre for sinstilling til lovforslaget ved 2. behandling. Mindretallet vilstemme for de stillede ændringsforslag.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAføkonomi- og indenrigsministeren,tiltrådt afudvalget:Til § 11)I den undernr. 5foreslåede§ 24 bændres »disse« til:»de pågældende bygninger«.[Lovteknisk præcisering]2)I den undernr. 7foreslåede§ 28 aindsættes somstk.2:
AX014536
2
»Stk. 2.Hvis der ikke kan opnås enighed blandt de vedli-geholdelsespligtige grundejere om de påbudte opgaver efterstk. 1, skal kommunalbestyrelsen varetage opgaven meddrift og vedligeholdelse af belysning samt fordele udgifternehertil efter § 59, stk. 2 og 3, i lov om private fællesveje.«[Ansvar for drift m.v. af vejbelysning ved tvist blandtgrundejere]BemærkningerTil nr. 1Forslaget er alene en sproglig præcisering og medføreringen indholdsmæssige ændringer.Til nr. 2Transportministeriet finder det hensigtsmæssigt, at der iden foreslåede § 28 a tages udtrykkelig stilling til, hvad der
gælder, hvis de involverede, vedligeholdelsespligtige grund-ejere ikke kan opnå enighed om de forpligtelser, kommunal-bestyrelsen i en frikommune kan pålægge dem efter stk. 1.Det foreslås derfor, at det i et nyt stykke til den foreslåe-de § 28 a udtrykkeligt fremgår, at kommunalbestyrelsen iden situation skal varetage drift og vedligeholdelse af belys-ningen, jf. lov om private fællesveje § 59, stk. 2 og 3.Det bemærkes, at dette hele tiden har været forudsat i for-slaget til § 28 a, idet det i bemærkningerne anføres, at be-stemmelsen navnlig vil finde anvendelse ved private fælles-veje, hvor en grundejerforening i forvejen varetager admini-strationen, eller ved private fællesveje, hvor der i en grund-ejerforening kan konstateres en villighed til at varetage op-gaven. Der er således alene tale om en præcisering.
Simon Kollerup (S) Annette Lind (S) Jan Johansen (S) Daniel Toft Jakobsen (S) Lennart Damsbo-Andersen (S)Mette Reissmann (S) Rasmus Prehn (S) Liv Holm Andersen (RV) Marlene Borst Hansen (RV)fmd.Nadeem Farooq (RV)Lisbeth Bech Poulsen (SF) Pernille Vigsø Bagge (SF) Lars Dohn (EL) Rosa Lund (EL) Stine Brix (EL) Erling Bonnesen (V)Michael Aastrup Jensen (V) Martin Geertsen (V) Jacob Jensen (V) Jan E. Jørgensen (V) Sophie Løhde (V)Anni Matthiesen (V) Hans Christian Thoning (V) Morten Marinus (DF) Mikkel Dencker (DF) Dennis Flydtkjær (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Leif Mikkelsen (LA) Mike Legarth (KF)nfmd.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 60Bilagsnr. Titel1Høringssvar og høringsnotat, fra økonomi- og indenrigsministeren2Oversigt over forsøgsforslag i forslag til lov om ændring af lov om fri-kommuner og lov om naturbeskyttelse (Etablering af yderligere for-søgsmuligheder for frikommunerne)3Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget41. udkast til betænkning5Ændringsforslag fra økonomi- og indenrigsministeren6Henvendelse af 29/11-12 fra Danske Handicaporganisationer72. udkast til betænkning8Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 60Spm.nr.1TitelMFU spm. om lovforslagets konsekvenser for vilkårene for og udvik-lingen i landdistrikterne og på øerne, til økonomi-og indenrigsministe-ren og ministeren for by, bolig og landdistrikter, og ministrenes svarherpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 29/11-12 fra Danske Handi-caporganisationer, til økonomi- og indenrigsministeren, og ministe-rens svar herpåSpm., om indholdet af lovforslaget om forsøgsordninger ikke giverkommunerne ret til at fjerne muligheden for, at borgere skal anvendeprivate virksomheder ved tilkøbsydelser, til økonomi- og indenrigs-minsteren
2
3