Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2012-13
L 130
Offentligt
1226847_0001.png
1226847_0002.png
Asyl- og Visumkontoret
FolketingetUdvalget for Udlændinge- og IntegrationspolitikChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
15. marts 2013Asyl- og VisumkontoretAne Røddik Christensen2013-0037-0027705465
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 29 vedrørende forslag til lovom ændring af udlændingeloven, kildeskatteloven og integrationsloven(Adgang for asylansøgere til at arbejde og bo uden for asylcentre samtoverdragelse af en del af politiets sagsbehandling i den indledende fase afasylprocessen til Udlændingestyrelsen m.v.) (L 130), som Udvalget forUdlændinge- og Integrationspolitik har stillet til justitsministeren den 26.februar 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Inger Støjberg (V).
Morten Bødskov/Christina Toftegaard Nielsen
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 29 vedrørende forslag til lov om ændring af udlændin-

geloven, kildeskatteloven og integrationsloven (Adgang for asylansø-

gere til at arbejde og bo uden for asylcentre samt overdragelse af en

del af politiets sagsbehandling i den indledende fase af asylprocessen

til Udlændingestyrelsen m.v.) (L 130):

”Kan ministeren garantere, at asylansøgerne, der flytter udenfor asylcentrene, ikke bosætter sig i 0-kvote kommuner ogkommuner, der i forvejen har massive integrationsproblemer?”

Svar:

Det fremgår af forslaget, at en asylansøger ikke kan tage eller tilbydes bo-pæl i en kommune, der efter integrationsloven ikke skal modtage flygtnin-ge.Det følger desuden af forslaget, at asylansøgere, som enten er flyttet i egenbolig eller er privat indkvarteret under asylsagens behandling efter de fore-slåede bestemmelser i § 42 k eller § 42 l, og som efterfølgende meddelesopholdstilladelse, som udgangspunkt skal have mulighed for at blive bo-ende i kommunen. Hensigten hermed er at sikre, at asylansøgere, som alle-rede er bosat i en kommune og som meddeles opholdstilladelse, ikke i for-bindelse med efterfølgende boligplacering unødigt skal flytte til en andenkommune. Dette er udgangspunktet, uanset om kommunekvoten fortsat eråben eller er opbrugt på tidspunktet for afgørelse om boligplacering (visi-tering). Hvis kommunekvoten er opbrugt, skal Udlændingestyrelsen, for-inden der træffes afgørelse om boligplacering, indhente en udtalelse frakommunen om, hvorvidt der foreligger særlige grunde til, at den pågæl-dende og dennes eventuelle familie ikke skal boligplaceres i kommunen.Det foreslås endvidere, at Udlændingestyrelsen fortsat skal kunne visiteretil en anden kommune, hvis ganske særlige forhold hos den pågældendeflygtning eller hos kommunen tilsiger det. De særlige forhold, som kanvære relevante, svarer til de forhold, som Udlændingestyrelsen i forvejenkan lægge vægt på i forbindelse med en afgørelse om boligplacering imedfør af integrationslovens § 11.
2