Retsudvalget 2012-13
L 133
Offentligt
1237904_0001.png
1237904_0002.png
1237904_0003.png
1237904_0004.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
16. april 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0037-0031Dok.:718041
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 28 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og lov omstatens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladelse og fod-lænkeafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til fængselsbetjentm.v). (L 133), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 12. marts 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Laurit-zen (V).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 28 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og

lov om statens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladel-

se og fodlænkeafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til

fængselsbetjent m.v.) (L 133):

”Vil ministeren oversende en udtømmende liste over, hvilkeaktiviteter fodlænkeafsonere kan få tilladelse til at forlade bo-pælen for at deltage i, her tænkes både på enkeltstående tilla-delser som deltagelse i begravelse, fødselsdage m.v. og skema-lagte fritidsaktiviteter, såsom træning i motionscenter m.v.?”

Svar:

1.

For så vidt angår de gældende regler kan følgende oplyses:Det er et vilkår, at den dømte kun forlader sin bopæl inden for de tidsrum,som tilsynsmyndigheden har bestemt, jf. straffuldbyrdelseslovens § 78 c,stk. 1, nr. 2. Inden straffuldbyrdelsen bliver iværksat, vil tilsynsmyndighe-den have udarbejdet et aktivitetsskema for den dømte. Af skemaet fremgårdet, hvornår den dømte skal opholde sig på bopælen, hvornår han eller hunskal opholde sig på arbejde, uddannelsesinstitution eller lignende (mini-mum 20 og maksimum 37 timer ugentligt) og hvornår den dømte skal del-tage i programvirksomhed, behandling, kontrolbesøg hos tilsynsmyndig-heden m.v. I aktivitetsskemaet vil det også blive fastsat, hvornår den døm-te kan forlade sin bopæl for at købe ind, vaske tøj eller lignende (op til 4timer ugentligt), og hvornår den dømte må forlade bopælen i weekender,helligdage og lignende, hvor der ikke i øvrigt er fastsat aktiviteter uden forbopælen (aktivitetsfrie dage). I den første måned efter påbegyndelsen afstrafudståelsen på bopælen fastsættes dette tidsrum til 2 timer dagligt. Her-efter øges dette tidsrum til 3 timer dagligt i den 2. måned af afsoningen, 6timer dagligt i den 3. og 4. måned af afsoningen og 8 timer dagligt i den 5.måned af afsoningen. Ophold uden for bopælen på aktivitetsfrie dage kanske i tidsrummet fra kl. 6 til kl. 22 og højst i 2 dage om ugen. Hvis dendømte har mere end 2 aktivitetsfrie dage om ugen, kan timerne fordeles påmere end 2 dage, men således at det samlede antal timer, hvor den dømtehar tilladelse til ophold uden for bopælen, forbliver uændret.Fodlænkeafsonere, der udstår straf på 30 dage eller derover, kan endviderefå udgang med henblik på at besøge nærstående personer ved vigtige fami-liebegivenheder. Ved ”vigtige familiebegivenheder” forstås typisk barne-dåb, konfirmation, bryllup, sølv- og guldbryllup, runde fødselsdage (50,2
60, 70, 75 etc.) eget barns fødsel, eget barns fødselsdag til og med 15 år,eget barns første skoledag, (børnehaveklasse og 1. klasse) og andre lignen-de begivenheder. Ved ”nærstående personer” forstås ægtefælle eller sam-lever, børn, børnebørn, forældre, søskende, bedsteforældre, oldeforældreog andre personer, til hvem den indsatte har en sådan tilknytning, at dennekan sidestilles med de nævnte familiebånd.

2.

I forbindelse med lovforslaget foreslås det, at der foretages visse nær-mere afgrænsede udvidelser af fodlænkeafsoneres adgang til at forlade bo-pælen under afsoningen.Det drejer sig for det første om en vis, øget adgang til at supplere de 4 ti-mer, der ugentligt kan sættes af til personlige indkøb, tøjvask mv. uden forbopælen, med muligheden for at tilbringe yderligere op til 4 timer om ugenuden for bopælen med henblik på at deltage i særlige aktiviteter med et re-socialiserende formål.Det forudsættes, at muligheden for yderligere 4 timers ugentlig udetid i gi-vet fald vil skulle fremgå af aktivitetsskemaet, og der bør som udgangs-punkt være tale om aktiviteter, som den dømte i forvejen deltog i forud forafsoningen.Det er ikke muligt at give en udtømmende liste over, hvilke aktiviteter fod-lænkeafsonere kan få tilladelse til at forlade bopælen for at deltage i, mender vil være tale om aktiviteter, som konkret skal godkendes af kriminal-forsorgen.Som eksempler kan dog nævnes deltagelse i religiøse handlinger (gudstje-nester, fredagsbøn mv.), visse aktiviteter med egne børn (som f.eks. at del-tage i skole/hjem-samtaler, følge børnene til bibliotek, sportsaktiviteter,børnefødselsdag mv.) samt fortsat deltagelse i sports- eller fritidsaktivitetereller lignende med et resocialiserende formål.Det drejer sig for det andet om en vis, øget mulighed for at opholde siguden for bopælen i nærmere afgrænsede tidsrum på dage, hvor den pågæl-dende ikke i øvrigt har aktiviteter uden for sin bopæl. Der vil i den forbin-delse blive skabt mulighed for, at den dømte i op til to dage hver andenuge kan få tilladelse til at opholde sig uden for bopælen i en række sam-menhængende timer, således at den pågældende f.eks. kan tilbringe en heldag i en weekend uden for bopælen eller i øvrigt fejre juleaften eller andrehøjtider uden for eget hjem.3
Dette vil indebære, at den pågældende bl.a. i forbindelse med jul vil havemulighed for at opholde sig uden for hjemmet i en længere sammenhæn-gende periode, end hvad der gælder i dag.Der vil herudover blive skabt mulighed for at give tilladelse til at tilbringeminimum to timer uden for bopælen på samtlige aktivitetsfrie dage, hvorden pågældende efter de gældende regler som udgangspunkt højst kan op-holde sig uden for bopælen i 2 dage om ugen. Også i disse tilfælde vil detilladte udetider skulle indarbejdes i aktivitetsskemaet.
4