Retsudvalget 2012-13
L 133
Offentligt
1237981_0001.png
1237981_0002.png
1237981_0003.png
Politi- og Strafferetsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
16. april 2013Straffuldbyrdelseskonto-retSagsbeh: Jean Elisabeth HørdumSagsnr.: 2013-0037-0031Dok.:718115
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 48 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og lov omstatens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladelse og fod-lænkeafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til fængselsbetjentm.v). (L 133), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 12. marts 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Laurit-zen (V).
Morten Bødskov/Frederik Gammeltoft
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 48 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til

lov om ændring af straffeloven, lov om fuldbyrdelse af straf m.v. og

lov om statens uddannelsesstøtte (Udvidet mulighed for prøveløsladel-

se og fodlænkeafsoning, SU i skoleperioder under uddannelsen til

fængselsbetjent m.v.) (L 133):

”Vil ministeren oplyse, om man med lovforslaget indfører enpraksis i forhold til reglerne om visitation for besøgende, hvorman alt overvejende visiteres af en af samme køn som én selvog ikke blot får en ret til at bede om at visitationen udføres afen af eget køn, som det for eksempel sker i dag i luftehavnem.v.?”

Svar:

Det følger af § 12, stk. 1, i den nuværende bekendtgørelse nr. 288 af 26.marts 2012 om adgangen til besøg m.v. til indsatte, der udstår fængsels-straf eller forvaring i kriminalforsorgens institutioner (besøgsbekendtgø-relsen), at videregående undersøgelse af den besøgendes yderbeklædningskal foregå i et særligt lokale og ikke må foretages eller overværes af per-soner af andet køn end den, der skal undersøges. Ved videregående under-søgelse forstås, at den besøgende opfordres til at aftage sin yderbeklæd-ning med henblik på, at institutionen kan foretage en nærmere undersøgel-se af denne.I modsætning hertil kan personer af modsat køn efter de gældende reglerforetage en undersøgelse, der ikke er ”videregående”, dvs. opfordre denbesøgende til at fremvise genstande, som den besøgende har i lommer m.v.Endvidere kan en person af modsat køn foretage eftersyn af den besøgen-des yderbeklædning ved anvendelse af metaldetektor, jf. besøgsbekendtgø-relsens § 10, stk. 1.Lovforslaget indebærer, at der skabes mulighed for, at institutionernefremover kan stille vilkår om, at besøgende lader sig undersøge i videreomfang, end reglerne tillader i dag. Lovforslaget giver således adgang til atklappe og beføle uden på tøjet af den besøgende for at undersøge, om denbesøgende har effekter gemt i tøjet, i lommerne eller på kroppen under tø-jet. Det forudsættes i lovforslaget, at denne form for visitation af det tøj,som den besøgende er iført ved fremmødet, i givet fald skal foretages afpersonale af samme køn som den besøgende.
2
Hvis lovforslaget vedtages, er det hensigten, at de gældende regler om vi-sitation ved besøg, herunder reglerne om, hvornår visitationer skal foreta-ges af en person af samme køn, skal opretholdes, samtidig med at reglernevil blive suppleret med den ovenfor nævnte bestemmelse.
3