Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 148
Offentligt
1224328_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 12. marts 2013Sagsnr.: 19344Dok.nr.: 504267
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 8 vedrørende L 148 – Forslag til lov om ændring af lovom jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække (Regulering afkvælstofkvoten og indberetning af plantedække m.v.), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Espersen (KF), Erling Bonnesen (V), RenéChristensen (DF) og Mette Bock (LA).

Spørgsmål 8:

”Hvis der reelt ikke har været en øget udledning af kvælstof de pågældende år i forholdtil det forventede niveau, med hvilken begrundelse er det så ministeren skærper loven pådette område? Er det kun for at genere landbruget yderligere? Og mener ministeren iøvrigt, at det er hensigtsmæssigt set i lyset af den vanskelige økonomiske situationmange landbrugsbedrifter desværre i dag befinder sig i?”

Svar:

Med hensyn til det første delspørgsmål vil jeg henvise til min besvarelse af spørgsmål 5.Herudover vil jeg bemærke, at efterafgrødereguleringen med den foreslåede lovændringog ændringerne i sidste års gødskningsbekendtgørelse samlet set har gjort det nemmereog mere fleksibelt for jordbrugeren at opfylde kravet om udlægning af efterafgrøder.Ændringerne giver mulighed for, at landmanden kan erstatte kravet om efterafgrødermed fem alternativer. Herudover har landmanden mulighed for at lade overskud afefterafgrøder fra tidligere planperioder indgå som opfyldelse af efterafgrødekravet.
Mette Gjerskov
/Lars Ole Hansen