Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
L 172
Offentligt
1238020_0001.png
1238020_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 17. april 2013Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMANISags nr.: 1106267Dok nr.: 1185909
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 15. marts 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 8 (L 172) til ministeren for sundhed og forebyggelse,som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jane Heitmann(V).Spørgsmål nr. 8:”Vil ministeren konkretisere følgende bemærkning som fremgår af bemærk-ningerne pkt. 4.2. ”Det indebærer, at anden form for prævention skal have væ-ret overvejet forinden ansøgningen om sterilisation, men anvendelsen af an-den prævention skal ikke være udelukket”?”
Svar:Med forslaget nyaffattes sundhedslovens § 107, stk. 2, således at der frem-over skal lægges vægt på, om forebyggelse af svangerskab kan forebyggeshensigtsmæssigt på anden måde. Forud for ansøgningen skal anden form forprævention have været overvejet, men anvendelse af anden prævention skalikke nødvendigvis have været afprøvet, ligesom anvendelse af anden præven-tion ej heller skal være udelukket.At anden prævention skal have været overvejet, indebærer, at der skal væreforetaget et konkret skøn af den enkelte patients situation i forhold til anven-delse af præventionsformer, dvs. alternativer til sterilisation. I praksis må detforventes, at dette skøn vil ske inden og senest i forbindelse med henvisning tilsterilisation fra den privatpraktiserende læge. Skønnet, som må tage ud-gangspunkt i lægefaglige overvejelser om egnede præventionsformer, kan dogikke afgrænses til alene at indeholde rent lægefaglige momenter. Der er mu-lighed for at inddrage relevante forhold i patientens samlede livssituation, ek-sempelvis i forhold til patientens mulighed for faktisk at anvende præventioneneller i forhold til eventuelle gener, som patienten måtte opleve i forbindelsemed anvendelse af præventionsformen.På baggrund heraf fremgår det af lovforslagets bemærkninger til § 1, nr. 9 og10, at ændringen af § 107, stk. 2, kan være relevant i situationer, hvor perso-nen af praktiske eller medicinske grunde ikke selv med tilstrækkeligcompliance kan administrere p-piller, eller andre situationer, f.eks. i forhold tilbivirkninger og lign.
Side 2
Det bemærkes for god ordens skyld, at det tillige fremgår af lovforslagets be-mærkninger, at såfremt personen, der ansøger om sterilisation, allerede harafprøvet andre svangerskabsforebyggende midler, skal dette tillægges vægt.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Anna Skat Nielsen