Miljøudvalget 2012-13
L 174
Offentligt
1239476_0001.png
1239476_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-0904419. april 2013
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 17. april 2013 stillet følgende spørgsmål tillovforslag nr. L 174, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraHenrik Høegh (V).

Spørgsmål nr. 1

Vil ministeren oplyse, hvordan man vil registrere og håndtere udsivning franuværende og gamle deponier?

Svar

Den offentlige indsats over for de gamle deponier, som jeg vil betegne somlossepladser, udføres af regionerne i henhold til jordforureningsloven. Lovforslagnr. 174 har blandt andet til formål at sikre, at indsatsen fremover stemmer overensmed vandplanerne og naturplanerne.Regionerne gør allerede i dag en stor indsats i forhold til de forurenede arealer,herunder gamle lossepladser. Lovforslaget forudsætter, at der i de kommende år isærlig grad gøres en systematisk indsats for at få et overblik over, hvilken risiko degamle deponier udgør i forhold tiloverfladevand, herunder internationalenaturbeskyttelsesområder.Ifølge lovforslaget vil de gamle lossepladser, der forventes at udgøre en trussel foroverfladevand, blive fundet ved en overordnet landsdækkende screening af allekendte forureningskortlagte arealer. Screeningen vil tage udgangspunkt i kriterierfor kemiske stoffer, der erfaringsmæssigt kendes fra de mange undersøgelser afdanske lossepladser, et afstandskriterium mellem lossepladserne ogvandområderne samt fortyndingsforhold i søer, vandløb, fjorde og de åbnekystvande.Screeningen er planlagt gennemført i perioden fra 2013 frem til 2018, og det erregionerne, der står for udførelsen. Efter en identifikation af de overfladevands-truende lossepladser vil der blive gennemført forureningsundersøgelser for præcistat få afdækket truslerne mod vandområderne. Hvis der findes lossepladser, derforurener et vandområde i en sådan grad, at det kan forhindre opfyldelsen afsærligt vandplanernes målsætninger, vil der ske afværgeindsatser overfor depågældende forureninger.Den samlede indsats mod lossepladserne og øvrige jordforureninger forventesgennemført inden udgangen af tredje vandplansperiode.Reguleringen af de nuværende deponier er ikke en del af lovforslaget. De reguleresgennem miljøgodkendelser og ud fra deponeringsbekendtgørelsen. Sikring afgrundvand og overfladevand sker generelt ved at klassificere deponerings-anlæggene i kystnære og ikke-kystnære anlæg og med kravværdier til affaldetsmiljøskadelige stoffer, samt ikke mindst med krav til indretning, drift ogMiljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
efterbehandling. Det skal bemærkes, at et deponeringsanlæg først kan afsluttes,når det ikke længere udgør en trussel for det omkringliggende miljø. I dag er dettilsynsmyndigheden, der træffer denne afgørelse.
Ida Auken
/
Michel Schilling
2