Forsvarsudvalget 2012-13, Forsvarsudvalget 2012-13, Forsvarsudvalget 2012-13
L 200 , L 200 A , L 200 B
Offentligt
1253241_0001.png
1253241_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN27. maj 2013Folketingets Forsvarsudvalg har den 27. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 58 vedrø-rende L 200 til forsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Nikolaj Villumsen (EL).

Spørgsmål nr. 58:

”Hvordan forventes fordelingen at være blandt de ikke forsvarsansatte studerende, der op-tages på forsvarets uddannelser, mellem personer, der får eventuelle uddannelsesudgifterbetalt af deres arbejdsgiver, og personer, der selv vil skulle finansiere eventuelle udgifter tilstudierejser, ekskursioner og eksamination?”

Svar:

De ikke-ansatte studerende på forsvarets officersuddannelser forventes at udgøre en megetlille del af de studerende, henset til at der alene er tale om at udbyde eventuel overskuds-kapacitet til ikke-ansatte. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at kun forsvaretsansatte forventes optaget på den grundlæggende officersuddannelse i sin helhed, og at detkun undtagelsesvis forventes at forekomme, at ikke-ansatte deltager i enkelte fag eller mo-duler på den grundlæggende officersuddannelse. På forsvarets videreuddannelse af office-rer, der søges akkrediteret som en masteruddannelse, forventes der kun et stærkt begræn-set optag af ikke-ansatte til gennemførelse af hele uddannelsen, hvorimod der i lidt højeregrad kan forudses optag af ikke-ansatte på enkelte fag eller moduler på denne uddannelse.Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at forsvarets uddannelsesinstitutioner vil afhol-de de grundomkostninger, som er forbundet med uddannelserne, henset til at det primæreformål med uddannelserne er uddannelse af forsvarets egne ansatte, og at langt den over-vejende del af studerende vil være forsvarets ansatte. De ikke-ansatte studerende vil såle-des ikke blive afkrævet betaling for almindelig undervisning, hvis disse udgifter – uanset deikke-ansatte studerendes tilstedeværelse på uddannelsen – alligevel skulle have været af-_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
holdt af uddannelsesinstitutionen. Ikke-ansatte studerende vil alene kunne afkræves beta-ling af meromkostningerne forbundet med deres deltagelse. Der kan i den sammenhæng foreksempel være tale om udgifter til studierejser, ekskursioner, honorering af arbejdstid sær-skilt afsat til bedømmelse og eksamination af ikke-ansatte.Det bemærkes i den forbindelse, at ikke-ansattes eventuelle deltagelse på den grundlæg-gende officersuddannelse eller dele af den alene forventes at medføre små merudgifter. Påden baggrund vil forsvaret ikke opkræve sådanne mindre merudgifter hos ikke-ansatte stu-derende.Masteruddannelser i det civile uddannelsessystem er en del af videreuddannelsessystemetog delvist finansieret af opkrævning af betaling for deltagelse i undervisningen. Forsvaret vilfor sin videreuddannelse af officerer som nævnt alene kunne opkræve betaling fra ikke-ansatte til dækning af merudgifter for uddannelsesinstitutionen forbundet med de ikke-ansattes deltagelse og ikke for grundudgifter, som institutionen skulle afholde under alleomstændigheder. Ved deltagelse i nogle fag eller moduler vil der forventeligt ikke være no-gen merudgifter og dermed ingen betaling. Ved deltagelse i andre fag eller moduler med foreksempel studierejser kan der være tale om merudgifter, som kan opkræves for deltagel-sen, på samme måde som der på civile uddannelser, herunder universitetsuddannelser, fo-rekommer selvfinansiering af studierejser.Hvordan den lille gruppe af ikke-ansatte studerende vil være sammensat, i forhold til om dehar en arbejdsgiver til at betale de eventuelle merudgifter, eller de selv finansierer det, kanikke forudsiges, da det vil afhænge af, hvem der viser interesse for uddannelserne og detenkelte fag og moduler.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup