Forsvarsudvalget 2012-13
L 200 B
Offentligt
1257440_0001.png
1257440_0002.png
1257440_0003.png
DET TALTE ORD GÆLDERSamråd den 3. juni 2013
[SamrådsspørgsmålCMinisteren bedes redegøre for, hvordan han har tænkt sig at udmønte bemyndigelsen i forsvarslovens §11 i respekt for det brede politiske samarbejde, der traditionelt har kendetegnet dansk forsvarspolitik.Herunder bedes redegjort for, om og hvordan ministeren har tænkt sig, at de politiske forhandlinger omudmøntningen af bemyndigelsen skal foregå.Spørgsmålet er stillet i relation til lovforslag L 200 B om ændringer af organiseringen af ledelsen afforsvaret.]
TaleseddelDet stillede spørgsmål lyder: ”Ministeren bedes redegøre for,hvordan han har tænkt sig at udmønte bemyndigelsen iforsvarslovens § 11 i respekt for det brede politiskesamarbejde, der traditionelt har kendetegnet danskforsvarspolitik. Herunder bedes redegjort for, om og hvordanministeren har tænkt sig, at de politiske forhandlinger omudmøntningen af bemyndigelsen skal foregå.”Jeg kan henholde mig til, hvad jeg allerede har svaretudvalget på udvalgets spørgsmål nr. 11 af 30. april 2013.Lad mig gentage, hvad der også fremgår af betænkningen,nemlig at jeg er indstillet på at drøfte et konkret forslag tilen ændret organisering af ledelsen af forsvaret medFolketingets partier. Det følger heraf, som det også fremgåraf betænkningen, at jeg også er indstillet på fremover –forud for væsentlige ændringer af organiseringen af ledelsenaf forsvaret – at drøfte konkrete forslag med Folketingetspartier.
DET TALTE ORD GÆLDER
DET TALTE ORD GÆLDER
Folketingets partier betyder Folketingets partier – alleFolketingets partier – også Enhedslisten.Drøftelse betyder drøftelse – ikke forhandling.Lad mig citere mit svar på udvalgets spørgsmål nr. 42 af 15.maj – og jeg citerer – ”Som jeg tidligere har tilkendegivet, erorganiseringen af ledelsen af forsvaret ikke en del af denpolitiske aftale for forsvaret 2013-2017, men jeg er indstilletpå med Folketingets partier at drøfte en konkret model foromorganisering af ledelsen af forsvaret”.Spørgeren henviser til respekten for det brede politiskesamarbejde, der traditionelt har kendetegnet danskforsvarspolitik.Den respekt deler jeg helt.Jeg håber, at forhandlingerne om indgåelsen af den politiskeaftale for forsvaret 2013-2017 og den igangværendeimplementering og det løbende samarbejde i forligskredsenhar vist det.Budskabet om, at jeg er indstillet på med Folketingets partierat drøfte en konkret model for omorganiseringen af ledelsenaf forsvaret er udtryk for den samme respekt for det bredepolitiske samarbejde.Det er det, fordi der som nævnt tidligere er tale om etområde, der efter min og regeringens opfattelse ligger indenfor det, som en minister må kunne fastlægge.
2DET TALTE ORD GÆLDER
DET TALTE ORD GÆLDER
Det er mit ønske at få den bredest mulige opbakning fraFolketingets partier til den kommende omorganisering.Lad mig i den forbindelse også gentage, at den siddendeminister efter lovforslaget ikke frit kan fastlæggeorganiseringen af ledelsen af forsvaret. Loven vil sætterammer og begrænsninger herfor.Med hensyn til tidshorisonten for udmøntning afbemyndigelsen har jeg tidligere svaret udvalget (påspørgsmål nr. 40), at det ikke er muligt på nuværendetidspunkt mere præcist at udtale sig om, hvornår enomorganisering af ledelsen af forsvaret i givet fald vil kunnetræde i kraft.Jeg vil også gerne erindre om, at jeg på et spørgsmål fraudvalget også har erklæret mig indstillet på at evaluere eneventuel ny organisering efter f.eks. 2 år.Det finder jeg både hensigtsmæssigt og naturligt, og det ermåske også værd at erindre i de kommende drøftelser.Til slut vil gerne gøre opmærksom på, at en bemyndigelseselvfølgelig også betyder, at ansvaret for en ny organisering– det vil være ministerens.Det er måske også værd at huske i forbindelse med dekommende drøftelser.
3DET TALTE ORD GÆLDER