Retsudvalget 2012-13
L 202
Offentligt
1243967_0001.png
1243967_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
2. maj 2013ProcesretskontoretChristina Thode Hansen2013-0037-0042756204
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til lov omændring af lov om Bruxelles I-forordningen om retternes kompetence m.v.(L 202), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den23. april 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V).
Morten Bødskov/Nanna Skau Fischer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 3 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Bru-

xelles I- forordningen om retternes kompetence (L 202):

”Vil ministeren redegøre for, hvordan man i praksis vil sikre,at de personer mod hvem, der anmodes fuldbyrdelse overfor,også i fremtiden sikres de nødvendige muligheder for at kom-me med indsigelse overfor en beslutning om fuldbyrdelse afretsafgørelser?”

Svar:

1.

Som anført i den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 2 vedrørendelovforslaget, opretholdes og indføres der samtidig med afskaffelsen af ek-sekvaturproceduren en række processuelle garantier, der skal sikre, at densagsøgtes ret til en retfærdig rettergang og sagsøgtes ret til forsvar beskyt-tes i tilstrækkeligt omfang. Bl.a. har den person, mod hvem der anmodesom fuldbyrdelse (dvs. rekvisitus), mulighed for også i første instans at rej-se indsigelse mod fuldbyrdelse af retsafgørelsen.Desuden fremgår det som noget nyt af den omarbejdede forordning, at fo-gedretten som udgangspunkt skal foranledige, at attesten, som domsstatenhar udstedt vedrørende retsafgørelsens eksigibilitet, forkyndes for skyldne-ren, inden den første fuldbyrdelsesforanstaltning (artikel 43).Endvidere kan skyldneren for at bestride fuldbyrdelsen af retsafgørelsen –hvis vedkommende ikke har bopæl i den medlemsstat, hvor dommen er af-sagt – som noget nyt anmode om en oversættelse af afgørelsen til et sprog,som den pågældende forstår, eller det officielle sprog i den medlemsstat,hvor den pågældende bor (artikel 43).

2.

Det fremgår ikke af den omarbejdede Bruxelles I-forordning, hvornårindsigelse mod fuldbyrdelse af retsafgørelsen skal rejses. Dette er såledesoverladt til national lovgivning.Med henblik på at sikre, at skyldneren gives en reel mulighed for at rejseindsigelse mod fuldbyrdelsen af retsafgørelsen, lægges der på den bag-grund med lovforslaget op til, at indsigelse mod fuldbyrdelse af en retsaf-gørelse som udgangspunkt først vil skulle rejses i forbindelse med den før-ste fuldbyrdelsesforanstaltning. En anmodning om afslag på fuldbyrdelseskal således som udgangspunkt rejses senest under den fogedforretning,hvor fogedretten foretager den første fuldbyrdelsesforanstaltning. Der hen-vises herved til bemærkninger til lovforslagets § 1, nr. 5.
2