Retsudvalget 2012-13
L 202
Offentligt
1243962_0001.png
1243962_0002.png
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
2. maj 2013ProcesretskontoretChristina Thode Hansen2013-0037-0042756220
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lov omændring af lov om Bruxelles I-forordningen om retternes kompetence m.v.(L 202), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den23. april 2013. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jan E. Jørgensen (V).
Morten Bødskov/Nanna Skau Fischer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Bru-

xelles I- forordningen om retternes kompetence (L 202):

”Vil ministeren redegøre for, hvordan man vil sikre, at andreEU-medlemsstater opretholder, indfører og overholder de rets-sikkerhedsgarantier, der skal være med til at sikre den sagsøg-tes ret til en retfærdig rettergang og sagsøgtes ret til forsvar?Der henvises til ministeriets svar på høringssvaret fra Advokat-rådet i den kommenterede høringsoversigt.”

Svar:

Det er naturligvis vigtigt, at medlemsstaterne overholder deres EU-retligeforpligtelser, herunder sikrer at der i overensstemmelse med den omarbej-dede Bruxelles I-forordning indføres de fornødne retssikkerhedsmæssigegarantier, der bl.a. skal sikre skyldnerens mulighed for at rejse indsigelsemed fuldbyrdelse af en retsafgørelse.Det er i den forbindelse Kommissionen, der som traktatens vogter har an-svaret for at påse, at medlemsstaterne overholder deres EU-retlige forplig-telser. Kommissionen er derfor også ansvarlig for at anlægge eventuelletraktatkrænkelsessager mod medlemsstater, der ikke måtte indføre ogoverholde de i den omarbejdede forordning foreskrevne retssikkerheds-mæssige garantier for skyldneren.Den hidtidige gennemførelse og anvendelse af den gældende Bruxelles I-forordning giver efter Justitsministeriets opfattelse ikke grund til at antage,at medlemsstaterne ikke vil gennemføre og anvende de i den omarbejdedeforordning indeholdte retssikkerhedsmæssige garantier for skyldneren.Hertil kommer, at skyldneren i forbindelse med fuldbyrdelsen af en retsaf-gørelse i en medlemsstat (fuldbyrdelsesstaten) vil kunne påberåbe sig, atde fornødne retssikkerhedsmæssige garantier, som domsstaten ifølge denomarbejdede forordning skal overholde i forbindelse med afsigelsen afretsafgørelsen, ikke er fulgt.
2