Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
L 35
Offentligt
1179975_0001.png
1179975_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 16. november 2012Sagsnr.: 15511Dok.nr.: 460619
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8. november 2012stillet følgende spørgsmål nr. 4 (L 35) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 4:

”Ministeren bedes redegøre for præcist, hvilke oplysninger der skal kunne indhentesmed hjemmel i ministerens bemyndigelse, herunder hvilke registre ministeren planlæg-ger at indhente oplysninger fra både i form af samkøring, sammenstilling og eventuellekonkrete enkeltstående henvendelser.”

Svar:

Med forslaget skabes der hjemmel til at Fødevareministeriet i kontroløjemed kan ind-hente oplysninger fra andre offentlige myndigheder. Der kan herunder ske sammenstil-ling og samkøring af oplysninger, herunder personoplysninger.Bestemmelsen svarer til § 86 i miljøbeskyttelsesloven og § 51 i kemikalieloven.Fødevareministeriet har efter de gældende regler i forvaltningsloven og lov om behand-ling af personoplysninger mulighed for at indhente oplysninger hos andre offentligemyndigheder i kontroløjemed i enkeltstående tilfælde. Derimod har ministeriet ikkeuden udtrykkelig lovhjemmel mulighed for at foretage en systematisk sammenstilling ogsamkøring af de oplysninger, der er indhentet hos andre offentlige myndigheder med deoplysninger, der findes i myndighedernes egne IT-systemer.Der er således med forslaget tale om en udvidelse af den bestående adgang til indhent-ning og behandling af oplysninger, som findes hos andre offentlige myndigheder.
Fødevareministeriet ønsker umiddelbart at anvende bestemmelsen til at indhente oplys-ninger fra to registre hos SKAT, hvor det er muligt at få oplyst, om landmænd og andrevirksomheder har haft grænseoverskridende handel med sprøjtegift. Det handler om føl-gende registre:- Toldsystemet (SKAT’s eget system, hvor import fra 3. lande bliver registreret påbasis af importangivelser)- Momssystemet (SKAT’s eget system, hvor momsregistrerede virksomheder pe-riodevis indsender oplysninger om deres købs- og salgsmoms samt erhvervelser iudlandet)Derudover vil Fødevareministeriet undersøge mulighederne for at samkøre indhentedeoplysninger fra VIES registret, som er et EU baseret system, hvor sælgerne i de enkelteEU lande skal indberette oplysninger om købere og den samlede købssum pr. periode.Disse oplysninger kan sammenstilles med de oplysninger, jordbruger har indberettet tilNaturErhvervstyrelsen om, hvilke sprøjtegifte der er anvendt på jordbrugers bedrift. Ensådan sammenstilling vil øge mulighederne for at finde eventuelle uregelmæssigheder iindberetningerne og dermed tydeliggøre, om der er bestemte jordbrugere, som det vilvære hensigtsmæssigt at udtage til kontrol.Ved at opnå hjemmel til at samkøre oplysninger, indhentet hos andre offentlige myndig-heder, kan Fødevareministeriet langt bedre målrette sit tilsyn til virksomheder, hvor im-porten eller forbruget af sprøjtegifte er særlig stort, eller hvor der er umiddelbart ufor-klarlige forskelle mellem oplysningerne om køb eller import af sprøjtegifte og oplysnin-ger om anvendelsen heraf.
Mette Gjerskov
/Lars O. Hansen
2