Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
L 41
Offentligt
1190640_0001.png
1190640_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
5. december 2012

Besvarelse af spørgsmål 31 til L 41 stillet af Erhvervs, - Vækst- og

Eksportudvalget den 3. december 2012 efter ønske fra Preben Bang

Henriksen (V).

Spørgsmål:

Ministeren henviser i svar til spørgsmål 23 til muligheden for anmeldelsefra virksomhedens side af en potentielt konkurrencebegrænsende adfærd.Ministeren bedes redegøre for, hvordan denne mulighed praktiseres ihenhold til gældende lovgivning, herunder angive, hvorpå den adskillersig fra tilsvarende regler f.eks. i skattelovgivningen.

Svar:

Virksomheder kan anmelde aftaler og få en bindende afgørelse fra Kon-kurrencerådet om, at aftalen efter de forhold, som rådet har kendskab til,ikke er konkurrencebegrænsende og derfor ikke falder inden for forbud-det mod konkurrencebegrænsende aftaler – en såkaldt ikke-indgrebserklæring, jf. § 9, stk. 1, i konkurrenceloven.Hvis Konkurrencerådet finder, at aftalen er konkurrencebegrænsende, kanvirksomhederne anmode om, at rådet undersøger, om aftalen kan fritagesfra forbuddet efter lovens § 8, stk. 2, og i givet fald opnå en bindende af-gørelse herom.Endvidere kan en virksomhed, der er dominerende, ansøge om at få enikke-indgrebserklæring om, at en given adfærd efter de forhold, somKonkurrencerådet har kendskab til, ikke udgør et misbrug og derfor ikkefalder ind under forbuddet mod misbrug af dominerende stilling, jf. kon-kurrencelovens § 11, stk. 5.Det er vigtigt at påpege, at Konkurrencerådet kun kan give en ikke-indgrebserklæring eller en fritagelse i de ovenfor nævnte situationer, hvisaftalen ikke kan påvirke samhandelen mellem medlemslandene. Hvis af-talen kan påvirke samhandlen mellem medlemslandene, er det således optil virksomhederne selv af vurdere, hvorvidt den pågældende aftale erkonkurrencebegrænsende. Virksomhederne kan således ikke anmode omKommissionens vurdering af spørgsmålet, da en sådan mulighed ikke ek-sisterer efter EU-konkurrencereglerne.
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
Afslutningsvis kan jeg oplyse, at muligheden for efter anmeldelse at opnåen bindende afgørelse fra Konkurrencerådet til en vis grad svarer til mu-ligheden for at indhente forhåndsbesked på skatteområdet. Det særlige forde bindende afgørelser efter konkurrenceloven er dog, at Konkurrencerå-det ikke kun kan forlade sig på anmelderens oplysninger, men tillige skalindhente oplysninger om f.eks. markedet fra tredjemand, for at kunnetræffe afgørelse i sagen.