Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
L 41
Offentligt
1192067_0001.png
1192067_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
7. december 2012

Besvarelse af spørgsmål 33 til L 41 stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 5. december 2012 efter ønske fra Hans Kristian

Skibby (DF).

Spørgsmål:

Det følger af straffelovens § 88, at hvis nogen har begået handlinger somer flere lovovertrædelser, f.eks. to tilfælde af tilbudskoordinering som ledi et kartel, kan maksimumstraffen, som i lovforslaget L 41 er sat til seksår under særligt skærpende omstændigheder, forhøjes med det halve, altsåop til ni års fængsel. Ministeren bedes oplyse om der så ikke reelt er taleom en mulig strafferamme på 9 år.

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet et bidrag fra Ju-stitsministeriet, der har oplyst følgende:”Det følger af straffelovens § 33, at fængsel idømmes på livstid eller påtid, ikke under 7 dage og ikke over 16 år. I tilfælde, hvor der er hjemmeltil at forhøje den straf, der er foreskrevet for en lovovertrædelse, kan derdog idømmes fængsel indtil 20 år.Den straf, der inden for den ydre ramme, som fremgår af straffelovens §33, kan idømmes for en given lovovertrædelse, fremgår af den bestem-melse, som hjemler straf for den pågældende lovovertrædelse. Dette led ien strafbestemmelse betegnes sædvanligvis som bestemmelsens straffe-ramme.Eksempelvis er strafferammen for tyveri som udgangspunkt fængsel ind-til 1 år og 6 måneder, jf. straffelovens § 285, stk. 1, jf. § 276. Straffen kandog stige til fængsel indtil 6 år, når tyveriet er af særligt grov beskaffen-hed, jf. straffelovens § 286, stk. 1.Efter konkurrencelovens § 23, stk. 1, straffes med bøde bl.a. den, der for-sætligt eller groft uagtsomt overtræder lovens § 6, stk. 1, eller EUF-traktatens artikel 101, stk. 1.Med lovforslagets § 1, nr. 20, foreslås det, at straffen for den, der i stridmed konkurrencelovens § 6, stk. 1, eller EUF-traktatens artikel 101, stk.1, indgår en kartelaftale, kan stige til fængsel indtil 1 år og 6 måneder,hvis overtrædelsen er forsætlig og af grov beskaffenhed (forslag til kon-kurrencelovens § 23, stk. 3).
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
Med lovforslagets § 2 foreslås det at indsætte en såkaldt overbygningsbe-stemmelse i straffeloven, som giver mulighed for at straffe den, der undersærligt skærpende omstændigheder indgår en kartelaftale omfattet af denforeslåede bestemmelse i konkurrencelovens § 23, stk. 3, med fængselindtil 6 år (forslag til straffelovens § 299 c).Med den terminologi, som sædvanligvis anvendes, foreslås der således enstrafferamme på fængsel indtil 6 år for den foreslåede § 299 c om at ind-gå en kartelaftale under særligt skærpende omstændigheder.Det kan supplerende oplyses, at det følger af straffelovens § 88, stk. 1, athvis nogen ved en eller flere handlinger har begået flere lovovertrædelser,fastsættes der for disse som udgangspunkt en fælles straf inden for denforeskrevne strafferamme eller, hvis flere strafferammer kommer i be-tragtning, den strengeste af disse. Under særdeles skærpende omstændig-heder kan straffen dog overstige den højeste for nogen af lovovertrædel-serne foreskrevne straf med indtil det halve.Lovforslaget indebærer dermed, at der under særdeles skærpende om-stændigheder i princippet vil kunne idømmes op til 9 års fængsel for flereovertrædelser af den foreslåede bestemmelse i straffelovens § 299 c. Det-te gælder tilsvarende for alle andre bestemmelser i straffeloven, som haren strafferamme på fængsel indtil 6 år, eksempelvis § 286, stk. 1, jf. §276, om tyveri af særligt grov beskaffenhed.Det bemærkes herved også, at bestemmelsen i straffelovens § 88, stk. 1,om, at straffen i sammenstødstilfælde under særdeles skærpende omstæn-digheder kan overstige den højeste strafferamme med indtil det halve, eren fakultativ bestemmelse, som domstolene anvender meget sjældent.”Jeg kan henholde mig til dette svar fra Justitsministeriet.