Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 46
Offentligt
1174454_0001.png
1174454_0002.png
1174454_0003.png
NOTAT
2. november 2012
Hovedbudskaber til beskæftigelsesministerens besva-relse af samrådsspørgsmål A-C om ’Effekt af indsats’(L 46 akutjob) til samråd i Beskæftigelsesudvalget d.5. november 2012.
J.nr. 2012-00176892. kontor/MIJ/TSL
Samrådsspørgsmål A-C stillet den 2. november 2012 efter ønske fra HansAndersen (V):
A. Ministeren bedes redegøre for effekten af akutjob indsatsenB. Ministeren bedes redegøre for, hvor mange job aftalen om akutjob skaberC. Ministeren bedes redegøre for den forventede søgeadfærd for ledige.
[Det talte ord gælder]Indledning
Regeringen har aldrig lagt skjul på, at vi står med en storudfordring på dagpengeområdet, hvor mange risikerer at op-bruge retten til dagpenge inden for kort tid pga. den indfas-ning af den kortere dagpengeperiode, som den tidligere rege-ring gennemførte.
Det er en situation, der ikke kun har stor betydning for denenkelte, men også for resten af familien og som kræver eks-traordinære løsninger. Jeg har endnu ikke mødt en arbejds-løs, der ikke drømmer om at få et job i stedet for at være pådagpenge. Den drøm vil vi gerne være med til at gøre til vir-kelighed for så mange som muligt. Og derfor er jeg rigtigglad for aftalen om akutjob – den betyder netop, at fleremennesker kan veksle dagpengene til et rigtigt job med enrigtig løn.
Effekten af akutjobindsatsen
Det er enestående, at private og offentlig arbejdsgiveresammen påtager sig det ansvar, det er at sikre tusindvis afakutjob frem til sommeren 2013.
Hvert år skifter danskerne job ca. 700.000 gange. Med af-talen har regeringen og aftaleparterne nu givet hinandenhånden på, at vi vil arbejde på at sikre, at 12.500 af de jobfrem til sommeren 2013 målrettes mennesker, der enten risi-kerer at opbruge retten til dagpenge eller har opbrugt den.Det er ikke nogen jobgaranti, men det er 12.500 reelle job-muligheder, som de ledige i målgruppen særligt opfordres tilat søge.
Staten går forrest i at løfte de offentlige arbejdsgiveres delaf aftalen. Der fastsættes kvoter for antallet af akutjob i deenkelte ressortministerier. Og de første statslige akutjob erallerede opslået på Jobnet.dk.
De øvrige aftaleparter er også i fuld gang med at udmønteaftalen om akutjob. KL har informeret alle jobcentre om af-talen og opfordret kommunerne til bidrage til at opfylde kra-vet om de 3.000 kommunale akutjob. DA’s medlemmer harsat deres bestyrelser mv. grundigt ind i aftalen og informeretom, hvilken opgave der nu ligger foran dem. Danske Regio-ner har informeret regionerne om aftalen og fastsat en kvotefor fordelingen af de 800 akutjob mellem de fem regioner.
Hvor mange job med aftalen om akutjob
Aftalen betyder, at 12.500 job målrettes dagpengemodta-gerne sidst i ledighedsperioden.
Aftalen i sig selv betyder ikke nødvendigvis, at der skabesnye job, men at regeringen i samarbejde med arbejdsgivernetager ansvar for en gruppe af ledige, som står i en potentieltmeget vanskelig situation.
Det gør regeringen med andre værktøjer og redskaber.
Vi arbejder hårdt for at skabe flere arbejdspladser, og viprioriterer uddannelsesområdet højt.
2
Vi har allerede taget en række initiativer for at holde hån-den under væksten og beskæftigelsen i dansk økonomi. Vikickstarter dansk økonomi ved at fremrykke og igangsætteoffentlige investeringer for i alt ca. 18 mia. kr. Det skønnesat skabe ca. 7.000 job i 2012 og 8.000 job i 2013.
Samtidig har vi i regeringen en ambitiøs vækstdagsorden,som skal bidrage til at skabe nye job i Danmark. Med finans-lovforslaget har regeringen afsat 3,9 mia. kr. over en årrækketil en ny dobbeltsporet vej- og jernbanebro inkl. cykelsti overStorstrømmen.
Forventet søgeadfærd
Med aftalen om akutjob er vi med til at målrette en rækkeaf de mange jobåbninger, der er på det danske arbejdsmar-ked. Akutjobbene kan være med til at indgyde håb hos man-ge af de ledige i målgruppen, og det kan medvirke til, at deledige øger deres jobsøgningsaktivitet.
Vi ved samtidig, at en stor del af de ledige dagpengemod-tagere sidst i deres dagpengeperiode enten kommer i job el-ler uddannelse. Nu får de ledige en ekstra mulighed for atfinde job ved at søge akutjob, der netop er målrettet dem.
[Det talte ord gælder]
3