Beskæftigelsesudvalget 2012-13
L 53
Offentligt
1197699_0001.png
1197699_0002.png
TALE
6. december 2012
Talepunkter til Spørgsmål EL 53: Reform af førtidspension og fleksjob(DET TALTE ORD GÆLDER)
J.nr. 2012-9497SFR/5. kt/

Samrådsspørgsmål E:

”Mener ministeren, der er en bedre eller dårligere beskyttelseaf fleksjobberen, at løn og ansættelsesforhold fremover skalaftales individuelt mellem fleksjobberen og arbejdsgiveren,og at arbejdsgiveren, med henvisning til lovens tekst herom,kan afvise at fagforeningen deltager i forhandlingen?”

Svar:

Som jeg nævnte før, er det forudsat, at ansættelser i fleks-job på overenskomstdækkede områder både i den nye og iden gamle ordning er omfattet af de kollektive overens-komster.Det er endvidere forudsat, at hvis der i overenskomsterneer - eller der i fremtiden bliver - fastsat sociale kapitler,lokalaftaler eller lignende bestemmelser om løn- og ar-bejdsvilkår for ansættelse og fastholdelse af personer ifleksjob - så er det dem, der gælder.Det er altså kun, hvis der ikke er en anvendelig overens-komst, at det er arbejdsgiveren og fleksjobberen, der ind-går aftale om lønnen.Jeg så da gerne, at vi på alle områder havde overenskom-ster og sociale kapitler, der kan rumme de fleksjobbere,der har så betydelige funktionsnedsættelser, at de ikke kanarbejde med fuld intensitet i de timer, de arbejder.Men det har vi ikke. Og derfor har vi måttet finde en an-den løsning.
Det betyder ikke, at de fleksjobansatte bliver overladt tilsig selv. Det er rigtigt, at der ikke er krav om, at de fagli-ge organisationer skal inddrages. Men fleksjobberen kanselvfølgelig selv inddrage den faglige organisation, førder bliver indgået aftale.
2