Transportudvalget 2012-13
L 8
Offentligt
1176482_0001.png
1176482_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
9. november 20122012-3481
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 26. oktober 2012 stillet mig følgende spørgsmål41 vedrørende L 8 – Forslag til lov om ændring af lov om den selvstændigeoffentlige virksomhed DSB og om DSB S-tog A/S samt fusionsskatteloven.(Fremgangsmåde ved anskaffelse af rullende materiel, generel garantistillelse,bestyrelsessammensætning, mulighed for DSB og Naviair til at fusionereskattefrit med helejede datterselskaber, konsekvensændringer som følge afselskabsloven m.v.), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 41:

Er ministeren enig i, at Folketingets Transportudvalg (TRU) bør inddragesformelt i processen ved indkøb af rullende materiel til DSB, og at dette kan skeved, at ministerens indstilling forelægges TRU sammen med den ”eksternevurdering” til orientering og udtalelse, f.eks. i form af en beretning fra TRU.Alternativt bedes ministeren oplyse, om ministeren har andre forslag til formelinddragelse af TRU i processen ved indkøb af rullende materiel til DSB.

Svar:

Investeringer i rullende materiel, som overstiger en beløbsmæssig grænse på100 mio. kr. (1999-pl), skal forelægges Finansudvalget til godkendelse.For så vidt angår disse investeringer indebærer lovforslaget, attransportministeren som noget nyt skal godkende virksomhedens beslutningerom udbud og indgåelse af kontrakt herom.Det hedder videre i lovforslaget, at ”Som led i forelæggelsen for Finansudvalgetskal DSB redegøre for, hvordan den påtænkte investering passer ind i enlangsigtet strategi for materielanskaffelse. Den langsigtede materielstrategi vilindeholde en samlet strategi for togmateriel i Danmark, så de enkeltetoganskaffelser fremgår i en helhed, der er afstemt med udbygningen afinfrastrukturen”.Når jeg modtager et beslutningsoplæg fra DSB om henholdsvis udbud ellerindgåelse af kontrakt med henblik på min godkendelse, vil jeg sende enredegørelse herom til Transportudvalget. I den forbindelse vil jeg vedlægge denførnævnte redegørelse fra DSB om, hvordan den påtænkte investering passerind i en langsigtet strategi for materielanskaffelse. Dette vil give udvalget
mulighed for at stille spørgsmål eller afholde samråd om sagen, såfremtudvalget ønsker dette, inden jeg i givet fald godkender DSB’s beslutning.
Side 2/2
Medvenlighilsen
Henrik Dam Kristensen