Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13
S 1183
Offentligt
1220851_0001.png
1220851_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Lovsekretariat[email protected]Jane Heitmann[email protected]
Dato: 28. februar 2013Enhed: Sygehuspolitik

Sagsbeh.:

SUMCALCSags nr.: 1300991Dok nr.: 1163295
Medlem af Folketinget Jane Heitmann (V) har den 21. februar 2013 stillet føl-gende spørgsmål nr. S 1183 til ministeren for sundhed og forebyggelse, somhermed besvares.Spørgsmål S 1183:”Når det af SF's hjemmeside fremgår, at »overbelægning skal bekæmpes vedat tilføre 1 mia. kr. til flere sengepladser og investeringer i diagnostisk udstyrm.v., der sikrer hurtig udredning, så dem, der ikke fejler noget alvorligt, kanundgå indlæggelse«, vil ministeren så oplyse, hvornår området tilføres 1 mia.kr., om ministeren overvejer andre initiativer for at reducere antallet af overbe-lægninger, og om ministeren er enig i, at overbelægning ikke kun ses i forbin-delse med f.eks. epidemier?”
Svar:Der vil uundgåeligt være et ekstra stort pres på kapaciteten på de medicinskesengepladser i de måneder, hvor sæsonbetingede sygdomme som influenzarammer, og det vil således også være i sådanne situationer, at der primærtopstår generelle kapacitetsudfordringer, herunder tilfælde med overbelægning.Jeg kan oplyse, at regeringen og satspuljepartierne med satspuljeaftalen for2012 har afsat 200,4 mio. kr. i perioden 2012-2015 til en national handlings-plan for den ældre medicinske patient. Handlingsplanen skal medvirke at sikreet generelt kvalitetsløft til de ældre medicinske patienter, herunder forebyggegenindlæggelser og sikre sammenhæng i patientforløbet. Handlingsplanen ernetop ved at blive rullet ud i regioner og kommuner. Blandt andet skal ud-skrevne ældre medicinske patienter have opfølgende hjemmebesøg af denpraktiserende læge og en hjemmesygeplejerske. Herudover skal særligtsvækkede ældre medicinske patienter have koordineret deres forløb på tværsaf den regionale og kommunale indsats ved hjælp af de fælles regionale-kommunale forløbskoordinatorfunktioner, som regioner og kommuner netop nuer ved at etablere.For at forebygge situationer med overbelægning, er det afgørende, at det tæt-te samarbejde mellem sygehuse, kommuner og almen praksis forbedres.Sammenhæng og samarbejde i sundhedsvæsenet et centralt område i denevaluering af kommunalreformen, som regeringen har sat i gang, og som for-ventes offentliggjort inden længe.Jeg kan desuden oplyse, at regeringen i forbindelse med økonomiaftalen for2013 har styrket den kommunale sundhedsindsats med 300 mio. kr. til bl.a. atforbedre den kommunale forebyggelsesindsats, således at færre patienter har
Side 2
behov for indlæggelse. Det vil ligeledes medvirke til at mindske presset på demedicinske afdelinger.Afslutningsvist kan jeg oplyse, at der som et initiativ fra handlingsplanen forden ældre medicinske patient er igangsat en landdækkende analyse af demedicinske afdelinger. Analysen forventes klar til foråret og vil kunne danneafsæt for evt. yderligere tiltag.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Camilla Lund-Cramer