Finansudvalget 2012-13
S 930
Offentligt
1212449_0001.png
1212449_0002.png
16. sep. 2012Anders Borup ChristensenFinansministeriet
Det økonomiske Råd har 50 års jubilæum i år. I den anledning og sammenhængen med – tror jeg –at jeg var overvismand ved 25 års jubilæet i 1987, er jeg blevet bedt om et oplæg, der ikke mindstvedrører ”Finanspolitik som stabiliseringspolitisk redskab”.I tilknytning hertil og som generel iagttager af den økonomiske politik og tænkning planlægger jegat perspektivere de finanspolitiske muligheder med udbudspolitik på arbejdsmarkedsområdet.Den version af ADAM, som Danmarks Statistik står for udviklingen af, er imidlertid megetrudimentært udviklet på centrale områder i forhold til netop arbejdsudbudsvirkninger, der i desenere år har fået en langt større betydning i den økonomiske politik og tænkning.Der er således i realiteten kun en type arbejdskraft, hvor lønnen særskilt endogent bestemmes:nemlig i industrien. Arbejdsudbuddet påvirkes ikke af indkomstskatten og er ret konjunkturufølsom.Strukturarbejdsløsheden er alene bestemt af dagpengenes kompensationsgrad. Arbejdsløshedengiver ikke i sig selv en signifikant bidrag til forklaringen af lønudviklingen.Det følger heraf, at Finansministeriet må bruge en version af ADAM, der har en anden modelleringaf især arbejdsmarkedet, og som bl.a. omfatter:----en mere disaggregeret opdeling af arbejdsmarkedet,indkomstskattens indflydelse på arbejdsudbuddet såvel i personer som i timer,måske en anden løndannelsesfunktion og en anden bestemmelse af strukturarbejdsløsheden,måske også en anden form for forventningsdannelse (generelt).
Med de tilpasningstider, der er i ADAM i Danmarks Statistik versionen, antager jeg også, attilpasningstiderne er mindre i Finansministeriets version.
På ovenstående områder, og i øvrigt hvor dette måtte være relevant, og hvor der er forskel fraversionen dokumenteret af Danmarks Statistik (ADAM – en model af dansk økonomi, TemaPubl2012:1), skal jeg anmode om dokumentation herfor, og herunder også for grundlaget for deændringer, der betyder en kortere tilpasningstid end i versionen fra Danmarks Statistik.
Med venlig hilsen
Christen SørensenProfessor i økonomi, SDU og fhv. overvismandTlf: 60 11 21 19N.B: Såfremt du ikke er den rette adressat, skal jeg anmode om at få at vide, hvem jeg så skalhenvende mig til.