Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del Bilag 242
Offentligt
1330203_0001.png
1330203_0002.png
1330203_0003.png
1330203_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsen/Kemi og FødevarekvalitetSagsnr.: 2012-20-24-03774/Dep sagsnr: 24474Den 3. februar 2014FVM 233
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGOm forslag til Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af kori-anderfrøolie som ny fødevare i kosttilskud i henhold til Europa-Parlamentets ogRådets forordning (EF) nr. 258/97 (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeResuméForslaget omhandler tilladelse til virksomheden Nestec Ltd., Schweiz til markedsføring afkorianderfrøolie som en ny fødevareingrediens. Korianderfrøolie er en vegetabilsk olie,der er rig på monoumættede fedtsyrer særligt petroselinsyre, og som ekstraheres af frøfra krydderurten Coriandrum sativum L. Planten er naturligt forekommende og plantensfrø og blade anvendes allerede som fødevare i EU. Teknikkerne til produktion af olien erde samme som dem, der anvendes til fremstilling af konventionelle spiseolier. Den ansøg-te korianderfrøolie ønskes anvendt som ingrediens i kosttilskud med et forventet maksi-malt indtag på 600 mg/person per dag. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet(EFSA) har vurderet, at korianderfrøolie er sikkert at anvende til de formål og niveauer,der nævnes i ansøgningen. Godkendelsen til markedsføring vil omfatte det specifikkeprodukt fra Nestec Ltd. Forslaget vurderes ikke at påvirke beskyttelsesniveauet i Dan-mark. Regeringen kan støtte forslaget.BaggrundKommissionen har den 28. januar 2014 fremlagt forslag til Kommissionens beslutning omtilladelse til markedsføring af korianderfrøolie til brug i kosttilskud fra virksomhedenNestec Ltd. som en ny fødevareingrediens i henhold til Europa-Parlamentets og Rådetsforordning (EF) nr. 258/97 af 27. januar 1997 om nye levnedsmidler og nye levnedsmid-delingredienser (forordningen om nye fødevarer).Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 7 i forordningen om nye fødevarer. I henholdtil denne artikel skal der træffes beslutning om tilladelse til markedsføring i komitéproce-dure, når der er fremsat indsigelse mod en ansøgning om godkendelse som nyt levneds-middel. Beslutningen træffes på grundlag af et forslag fra Kommissionen, som forelæggesDen Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH).Forslaget behandles i en undersøgelsesprocedure i Den Stående Komité for Fødevarekæ-den og Dyresundhed (SCoFCAH). Afgiver Komitéen en positiv udtalelse med kvalificeretflertal, vedtager Kommissionen forslaget. Afgiver Komitéen en negativ udtalelse medkvalificeret flertal, vedtager Kommissionen ikke forslaget, idet Kommissionen indenfor tomåneder kan forelægge Komitéen et ændret forslag eller indenfor en måned kan fore-lægge forslaget for appelkomitéen. Afgives der ikke nogen udtalelse med kvalificeret fler-tal, kan Kommissionen vedtage forslaget med mindre: a) forslaget vedrører beskatning,
2finansielle tjenesteydelser, beskyttelse af menneskers, dyrs eller planters sundhed ellersikkerhed eller endelige multilaterale beskyttelsesforanstaltninger, eller b) det er fastsat ibasisretsakten, at forslaget ikke kan vedtages, hvis der ikke er afgivet en udtalelse, ellerc) et simpelt flertal er imod forslaget. I de nævnte tilfælde kan Kommissionen indenfor tomåneder forelægge komitéen ændrede forslag eller indenfor en måned forelægge forsla-get for appelkomitéen.Afgiver appelkomitéen med kvalificeret flertal en negativ udtalelse om forslaget, kanKommissionen ikke vedtage forslaget. Afgiver appelkomitéen med kvalificeret flertal enpositiv udtalelse, vedtager Kommissionen forslaget. Afgiver appelkomitéen ikke nogenudtalelse med kvalificeret flertal kan Kommissionen vedtage forslaget.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekædenog Dyresundhed (SCoFCAH) den 10. februar 2014.NærhedsprincippetDer er tale om gennemførelsesforanstaltninger til en allerede vedtaget retsakt. Det erderfor regeringens vurdering, at det følger heraf, at forslaget er i overensstemmelse mednærhedsprincippet.Formål og indholdVirksomheden Nestec Ltd. indgav den 22. august 2011 en ansøgning til de kompetentemyndigheder i Irland om tilladelse til at markedsføre korianderfrøolie som en ny fødeva-reingrediens. Den ansøgte korianderfrøolie ønskes anvendt som ingrediens i kosttilskud.Ansøger angiver, at olien ønskes anvendt på grund af dens gavnlige effekter på hud oghår.I det foreliggende forslag lægger Kommissionen op til, at korianderfrøolie må anvendes ikosttilskud med et forventet maksimalt indtag på 600 mg/ person per dag. Godkendelsentil markedsføring vil omfatte det specifikke produkt fra virksomheden Nestec Ltd.Det fremgår af den engelske sprogversion af forslaget, at fødevarer, som indeholder kori-anderfrøolie skal mærkes som indeholdende ”coriander seed oil”. Mærkningen på produk-ter der markedsføres i Danmark vil skulle følge den danske sprogversion af beslutningen,som endnu ikke foreligger.De kompetente irske myndigheder afgav den 19. oktober 2011 den første vurderingsrap-port, som konkluderede, at ansøgeren Nestec Ltd. havde leveret tilstrækkelig dokumen-tation for, at korianderfrøolie anvendt i de ansøgte mængder ikke ville udgøre nogensundhedsmæssig risiko.Kommissionen fremsendte de irske myndigheders første vurderingsrapport til medlems-staterne den 8. november 2011. Inden for 60-dages-perioden for kommentarer blev derindsendt begrundede indsigelser mod markedsføringen fra en række medlemsstater.Kommentarerne vedrørte især mangel på data omkring metabolismen af petroselinsyre,niveauerne af tocopherol (E vitamin), andre phenoler og flygtige stoffer samt risikoen forallergi overfor produktet.
3Herefter udtalte den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) sig den 10. oktober2013 om korianderfrøolie fra Nestec Ltd. under hensyntagen til kommentarerne fra med-lemsstaterne. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurderede, at produk-tet var sikkert at indtage i de foreslåede anvendelser og mængder.Kommissionens beslutning om tilladelse til markedsføring af korianderfrøolie vil væregældende fra 20.-dagen efter offentliggørelsen i EU-Tidende.UdtalelserEuropa-Parlamentet skal ikke udtale sig om forslaget.Gældende dansk retReglerne i forordningen for nye fødevarer er umiddelbart gældende i Danmark og de øv-rige medlemsstater. De konkrete beslutninger på baggrund af forordningen er rettet tilbestemte virksomheder, og er umiddelbart gældende for disse.KonsekvenserForslaget har ikke samfundsøkonomiske eller statsfinansielle konsekvenser og indebærerikke administrative byrder for erhvervet.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet sikkerheden af korian-derfrøolie. Vurderingen er baseret på produktets kemiske sammensætning, toksikologiskestudier, fodringsforsøg med dyr og humane forsøg. EFSA har desuden inddraget i vurde-ringen, at udgangsmaterialet krydderurtenCoriandrum sativum L.er naturligt forekom-mende, og at dens frø og blade allerede anvendes som fødevare i EU, bl.a. knuses frøeneog bruges som krydderi, ligesom essentielle olier udvundet fra frøene anvendes i bl.a. al-kohol. Desuden er teknikkerne til produktion af olien de samme som dem, der anvendestil fremstilling af konventionelle spiseolier. På den baggrund konkluderer Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet, at produktet er sikkert at anvende i de ansøgte produkterog mængder.På baggrund af udtalelsen fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) vurde-rer Fødevarestyrelsen, at forslaget om tilladelse til markedsføring af korianderfrøolie i deangivne produkter og mængder ikke vil påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark.
4HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærknin-ger:De Samvirkende Købmænd har ingen indvendinger mod ansøgningen men spørger til,hvorfor det er nødvendigt, at godkende dette produkt som ny fødevare, når både korian-derfrø og -blade allerede anvendes som fødevare i EU, og teknikken til udvinding af olienogså er kendt.Fødevarestyrelsen kan hertil oplyse, at det er de irske myndigheder, der har modtagetansøgningen om godkendelse af korianderfrøolie som ny fødevare. De har vurderet, atingrediensen er en ny fødevare hørende til kategorien ”levnedsmidler og levnedsmiddel-ingredienser, der består af eller er isoleret fra planter, og levnedsmiddelingredienser, derer isoleret fra dyr, bortset fra levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser, der er frem-bragt ved traditionelle formerings- eller avlsmetoder, og som traditionelt anses for atkunne anvendes risikofrit til levnedsmidler”. Som beskrevet i artikel 1.2 (e) i forordning(EF) 258/97 om nye fødevarer og nye fødevareingredienser.Biodynamisk Forbrugersammenslutning er modstander af, at maden tilsættes ekstra stof-fer. Foreningen mener, at naturlige produkter er mest sunde, og at jo mere man manipu-lerer med fødevarerne, desto mere primitive og usunde bliver de.Regeringens foreløbige generelle holdningNye fødevarer og fødevareingredienser skal i henhold til reglerne om nye fødevarer for-håndsgodkendes til markedsføring i EU og underkastes en sikkerhedsvurdering, før desættes på markedet. Det er regeringens holdning, at hvis produkter efter reglerne omnye fødevarer er vurderet sikre at anvende, bør der gives en tilladelse til markedsføring iEU under hensyntagen til de krav, der eventuelt måtte blive fastsat i forbindelse medvedtagelse af beslutningen.Vurderingen foretaget af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) konklude-rer, at produktet er sikkerhedsmæssigt acceptabelt.Regeringen kan på den baggrund støtte forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andremedlemsstater.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.