Europaudvalget 2013-14
EUU Alm.del
Offentligt
1364492_0001.png
1364492_0002.png

UDENRIGSMINISTERIET

Spørgsmål fra Europaudvalgettil Udenrigsministeren af 25.marts 2014.EUU alm. del – spørgsmål 153stillet efter ønske fra NikolajVillumsen (EL)
Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:
EUU alm. del, spørgsmål nr. 153.Ministeren bedes oversende en oversigt over domme, Danmark har tabt ved EU-Domstolen desidste ti år, samt henvendelser og åbningsskrivelser, som Danmark har efterkommet, og enopgørelse i hvert enkelt tilfælde over forventet årligt provenutab på grund af ændringerne.Svar:1. DommeRegeringen afgiver indlæg i alle typer af sager ved EU-Domstolen. Det kan være i direkte sager,hvor Danmark enten selv er part, eller – i langt de fleste tilfælde - hvor Danmark intervenerertil støtte for en anden part. Derudover afgiver regeringen indlæg i præjudicielle sager, der erforelagt af en national domstol i et EU-medlemsland, samt i udtalelsessager. Der kan i densammenhæng henvises til besvarelse af EUU (alm del) spørgsmål 126 og REU (alm del)spørgsmål 682 for nærmere oplysninger om regeringens sagsførelse ved EU-Domstolen i desenere år.Udenrigsministeriet fører ikke en opgørelse over, hvor mange sager Danmark har ”vundet” og”tabt”. Det store flertal af sager, hvori regeringen har afgivet indlæg, er anlagt af eller modandre medlemsstater eller institutioner eller er præjudicielle forespørgsler om fortolkning afEU-retten. Det vil ofte kræve en kvalitativ analyse at vurdere, i hvilket omfang regeringen harfået medhold i sine synspunkter. Det skyldes ikke mindst, at EU-Domstolen også i direkte sagerofte udtaler sig om flere spørgsmål vedrørende fortolkningen af EU-retten, der ikkenødvendigvis alle falder ud til én parts fordel. Tilsvarende gælder for så vidt angår eventuelprovenutab eller –indtægt som følge af dommen.2. Henvendelser og åbningsskrivelserFor så vidt angår spørgsmålet om åbningsskrivelser vedlægges udtræk af Udenrigsministerietsuformelle løbende liste over de traktatkrænkelsessager, som Kommissionen har indledt modDanmark for så vidt angår de sidste ti år.
Det bemærkes, at Folketingets Europaudvalg løbende modtager notater om alle regeringensbesvarelser af åbningsskrivelser og begrundede udtalelser i traktatkrænkelsessager. Heraffremgår det, både hvad sagen vedrører, og hvad regeringen har svaret, herunder om regeringenagter at ændre dansk ret. Udenrigsministeriet fører ikke en samlet opgørelse over sager, hvorhenvendelser fra Kommissionen giver anledning til at ændre dansk ret. Siden 2009 har udvalgetligeledes modtaget selve skrivelserne og besvarelserne (oversendt i fortrolighed).I de tilfælde, hvor Kommissionen finder, at der muligvis foreligger en krænkelse af traktaterne,men at dette bør undersøges nærmere, kan Kommissionen sende en henvendelse til denpågældende medlemsstat uden for traktatkrænkelsesproceduren.Med henblik på at effektivisere processen for disse henvendelser og for at fremme dialogenmellem Kommissionen og medlemsstaterne oprettedes i 2008 det såkaldte pilotprojekt.Projektet omfatter i princippet alle Kommissionens henvendelser om spørgsmål, der potentieltkan lede til en egentlig traktatkrænkelsessag. Kommunikationen mellem Kommissionen ogmedlemslandene er knyttet til en database, og hvert land udpeger et centralt kontaktpunkt. ForDanmarks vedkommende varetager Udenrigsministeriet denne rolle, herunder ved at sørge forat fordele Kommissionens henvendelser til de relevante ministerier, der herefter udarbejderudkast til besvarelse. Før 2008 sendte Kommissionen sine henvendelser decentralt og direkte tilde enkelte ministerier mv. Det er disse såkaldte præ-åbningsskrivelser, som pilotprojektet i vidudstrækning har erstattet.Det bemærkes, at Kommissionens henvendelser i pilotprojektet kan have meget forskelligkarakter og har et bredere sigte end åbningsskrivelser og begrundede udtalelser under entraktatkrænkelsessag. Således er en del af henvendelserne af mere generel karakter - og kanf.eks. alene vedrøre Kommissionens ønske om at få oplyst faktuelle forhold.Eftersom offentlighed i korrespondancen med Kommissionen i denne type sager er begrænset,fremsendes der i fortrolighed en udskrift fra Kommissionens database med en liste over dehenvendelser, regeringen har modtaget siden 2008. Af listen fremgår, hvorvidt Kommissionenhar accepteret eller afvist det danske svar.