Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del
Offentligt
1291793_0001.png
1291793_0002.png
1291793_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
21. oktober 2013
Folketingets Kulturudvalg har den 10. oktober 2013 stillet mig følgende spørgsmål, nr.6 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelse af 8. oktober 2013 fra Jyderup Højskole, jf.KUU alm. del – bilag 8.

Svar:

Folkehøjskoler er ligesom efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoleromfattet af lov om frie kostskoler (lovbekendtgørelse nr. 689 af 22. juni 2011). Ifølgelovens § 6 er det en grundlæggende tilskudsbetingelse, at frie kostskoler skal væreuafhængige og skal eje egne bygninger.Kulturministeriet har vurderet sagen og har fundet, at den konkrete konstruktion meden købsaftale på de pågældende vilkår vil medføre, at skolen ikke opfylder lovens kravom, at skolen skal eje egne bygninger. Kulturministeriet har i vurderingen lagt vægtpå, at købsaftalen indeholder en tilbagekøbsklausul, hvorefter sælger skal kunne købeejendommen tilbage til samme pris, som skolen har købt ejendommen til.Overdragelsenaf ejendommen i den konkrete sag kan dermed ikke anses for at være en overdragelsetil eje, idet højskolen ikke på et senere tidspunkt vil have mulighed for at sælgeejendommen til markedspris. I den konkrete sag har overdragelsen således merekarakter af en brugsret.Kulturministeriet er bekendt med, at der findes tidligere eksempler på, at en frikostskole kunne godkendes til tilskud, hvis sælger fik en forkøbsret til at købeejendommen tilbage til markedspris, eller hvis sælger fik pant i ejendommen.Kulturministeren har fremsat forslag til ny lov om folkehøjskoler (L21). Vedtages loven,vil der være mulighed for, at en højskole fra 1. august 2014 under visse forudsætningerkan leje sine bygninger.
Dok. nr. 1918712
Side 2
Da sagen desuden vedrører Statsforvaltningen og Økonomi- og Indenrigsministerietsområde, har Kulturministeriet anmodet om Økonomi- og Indenrigsministerietsbemærkninger.Økonomi- og Indenrigsministeriet har oplyst følgende:”Det kan generelt oplyses, at kommunernes salg af fast ejendom som hovedregel ikkemå ske uden forudgående offentligt udbud. Dette følger af § 68 i lov om kommunernesstyrelse (lovbekendtgørelse nr. 971 af 25. juli 2013).I bekendtgørelse nr. 799 af 24. juni 2011 om offentligt udbud ved salg af kommunensfaste ejendom er der fastsat nærmere regler om kommunernes udbudspligt. Det er ibekendtgørelsen § 2, stk. 2 fastsat, at kommunerne i en række tilfælde kan sælge fastejendom uden forudgående udbud. Det gælder blandt andet ved salg af fast ejendom tilinstitutioner, til hvem kommunen lovligt kan yde anlægsstøtte jf. bekendtgørelsens § 2,stk. 2, nr. 6.Der er i sådanne sager ikke krav om forudgående samtykke fra Statsforvaltningen, menkommunen har mulighed for at indhente vejledende udtalelse fra Statsforvaltningenforud for et evt. salg.Kommunen kan herudover undlade offentligt udbud i særlige tilfælde, jf.bekendtgørelsens § 2 stk. 3, såfremt kommunen har fået samtykke hertil afStatsforvaltningen.Det fremgår af sagen, at Statsforvaltningen har afgivet flere vejledende udtalelser tilHolbæk Kommune. Det fremgår heraf, at Statsforvaltningen er af den opfattelse, atHolbæk Kommune kan sælge ejendommen til Jyderup Højskole uden forudgåendeudbud. Statsforvaltningen har i den forbindelse henvist til den ovenfor nævnte § 2, stk.2 nr. 6 samt til lov om frie kostskoler § 28, hvoraf fremgår at kommunalbestyrelsen iden kommune, hvori skolen ligger, kan yde tilskud til anlægsudgifter og lignendeinvesteringsudgifter ved skolens etablering og senere udbygning.Det fremgår endvidere af de vejledende udtalelser, at Statsforvaltningens lægger tilgrund, at kommunen har vurderet, at det er i overensstemmelse med lov om friekostskoler § 28 at sælge bygningen til 1 kr. til højskolen.
Side 3
Statsforvaltningen har i sine vejledende udtalelser ikke udtalt sig om, eller i øvrigt lagttil grund, at der i forbindelse med salget skal stilles krav om tilbagekøbsklausul.Statsforvaltningen har oplyst overfor ministeriet, at Statsforvaltningen heller ikkemundtligt over for kommunen har udtalt sig om spørgsmålet om en tilbagekøbsklausul.Økonomi- og Indenrigsministeriet har ikke udtalt sig i den konkrete sag.Økonomi- og Indenrigsministeriet skal afslutningsvist bemærke, at spørgsmålet omfortolkningen af § 28 i lov om frie kostskoler henhører under Kulturministeriet.”
Marianne Jelved