Forsvarsudvalget 2013-14
B 29 Bilag 3
Offentligt
1313917_0001.png
1313917_0002.png
1313917_0003.png
1313917_0004.png
Til beslutningsforslag nr.B 29
Folketinget 2013-14
Betænkning afgivet af Forsvarsudvalget den 00. december 2013
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til folketingsbeslutning om dansk bidrag til FN’s og OPCW’s mission iSyrien[af udenrigsministeren (Rasmus Helveg Petersen)]1. UdvalgsarbejdetBeslutningsforslaget blev fremsat den 6. december 2013og var til 1. behandling den 10. december 2013. Beslut-ningsforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandlingi Forsvarsudvalget.MøderUdvalget har behandlet beslutningsforslaget i <> møder.SpørgsmålUdvalget har stillet 8 spørgsmål til forsvarsministeren og2 spørgsmål til udenrigsministeren til skriftlig besvarelse,som disse har besvaret.2. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Dansk Folkeparti agter ved 2. (sidste) behandlingen atstemme nej til B29.I god tid havde Dansk Folkeparti bedt den fungerendeudenrigsminister om at fremsætte to forslag – ét, som dreje-de sig om den maritime del og bortfjernelsen af de kemiskevåben, og en anden om bevogtningsopgaven på syrisk jord.Havde ministeren opfyldt dette ønske, ville Dansk Folkepar-ti have kunnet tilslutte sig udsendelsen af flådefartøjerne, ogstemt nej til bevogtningsopgaven. Men den fungerendeudenrigsminister ønskede ikke at imødekomme Dansk Fol-keparti.Dansk Folkeparti må således med beklagelse sige nej tilB29.Det er bestemt ikke dagligdag, at Dansk Folkeparti ven-der sig imod dansk deltagelse i en militær operation, som eranbefalet af såvel NATO som FN – oven i købet en nomi-nelt »lille« én af slagsen, en bevogtningsopgave med kun ensnes danske soldater samt et Herculesfly involveret – og DFvil derfor i dette betænkningsbidrag nærmere forklare årsa-gen hertil:Dansk Folkeparti er overrasket over, at et meget stortflertal i Folketinget nu vil beslutte, at sende op til 20 danskesoldater af sted – lukt ind i den syriske borgerkrigs helvedeog kun udrustet med lette håndvåben. De danske soldaterskal agere beskyttelse for FNs våbeninspektører. Men detgode spørgsmål, som vi også stillede den fungerende uden-rigsminister under 1. behandlingen er, hvem, der beskyttervore 20 danske soldater, som nu sendes af sted på denne uri-aspost. Den fungerende udenrigsminister kunne med sit svarbekræfte vore værste anelser: Beskyttelsen af de danske sol-dater er af FN lagt i hænderne på al-Assads militær. Yderli-gere bekræftede den fungerende udenrigsminister, at det vilvære al-Assads militær, som i tilfælde af en kritisk situationville skulle stå for en decideret evakuering af FNs våbenin-spektører samt af deres danske livvagter.Dansk Folkeparti har meget vanskeligt ved at acceptereog kapere, at danske soldater således skal gå side om sidemed præsident Assads syriske hær, og stå under dette mili-tærs beskyttelse; og så meget mere underligt forekommerdet DF, at regeringen samt Venstre og Konservative udenvidere accepterer og kaperer det, når man betænker, hvorle-des disse partier igen og igen har gjort klart, at Assad - og jodermed også hans tropper – er »illegetim«. Nu skal danskesoldater altså arbejde tæt sammen med den illegitime Assadog hans illegitime tropper, og stå under beskyttelse af disse.
DokumentIdJournalnummer
2
En anden væsentlig årsag til Dansk Folkepartis afvisningaf beslutningsforslaget er, at det – rent ud sagt – er en død-sensfarlig mission, danske soldater her sendes ud på. »Mensådan er jo soldatens betingelser«, vil nogle indvende – hvil-ket jo er fuldstændig rigtigt. Under normale omstændighederville vi i Dansk Folkeparti også være fuldt ud trygge ved atudsende danske soldater til selv meget farlige operationer –netop fordi vi, for det første, kender danske soldaters enor-me dygtighed, og for det andet, fordi vi ved, at de materieltudsendes med det allermest avancerede – og altså dermedbesidder den nødvendige slagkraft.Men i denne operation, hvor de skal »beskytte FNs in-spektører«, er de danske soldater simpelthen ikke ordentligtudrustet! Det fremgår nemlig af forslaget, at vores soldateralene skal udrustes med »lette håndvåben« – man må tagesig til hovedet: »Lette håndvåben! « Midt i en vild, grusomog dødelig borgerkrig i Syrien, side om side med – og midt i– Assads syriske hær, skal vores danske soldater beskytte enhåndfuld våbeninspektører. Og til at løse denne opgave, ud-styrer man vores soldater, i FNs blå baretter, med lette hånd-våben!Det er da muligt, at FN vil være i stand til at tage nogle afoprørshærens mange fraktioner i ed med hensyn til ikke atangribe FN-soldater, men Dansk Folkeparti må spørge rege-ringen samt Venstre og Konservative, om de da ikke aner, atAl-Queda er en meget væsentlig, og meget stærk deltager iden syriske borgerkrig? Og ved man da ikke, at Al-Quedaikke kender det fjerneste til begrebet fairness – og i øvrigt erfløjtende ligeglade med, om soldater er iført FN-baretter?Og ved man da ikke, at Al-Queda har endog særdeles tungekalibre til deres rådighed? Og ved man da heller ikke, at detville være Al-Quedas allerstørste lyst at få ram på en hånd-fuld danske soldater, iført FN-baretter?Nej, det er ganske simpelt ikke fair, at sende op til 20danske soldater ind i den syriske borgerkrig, kun udstyretmed »lette håndvåben«. Fairness for vore soldater i dennesituation ville være massiv flystøtte, støtte af kampvogne,
støtte af artilleri – og så, naturligvis med en helt anderledesstyrke – ja en egentlig militær intervention.Det er forståeligt, hvorfor NATO så ikke anbefaler dette.Det gør man ikke, fordi resultatet i så fald ville være et di-rekte engagement i Syriens komplicerede, vilde og blodigeborgerkrig. Så NATO nøjes med at sende op til 20 danskesoldater ind, ledsaget af syriske tropper – bærende håndvå-ben.Nej, denne mission er ikke i orden, og derfor siger vi iDansk Folkeparti nej.Vi ønsker ikke danske tropper indsat på syrisk jord. Deri-mod ville det have været helt på sin plads, om Rusland, somjo selv har fundet på afviklingen af Syriens kemiske våben-lagre, for en gangs skyld ville have påtaget sig en militærFN-opgave. Rusland har jo faktisk vist sig som al-Assadsvæsentligste allierede, og russiske bevogtningsstyrker, sideom side med al-Assads militær, ville have virket helt rigtigt.Men Regeringens uigennemtænkte og, for danske soldater,dødsensfarlige forslag vil blive vedtaget i Folketinget – somfølge af Venstres og de Konservatives stemmer. Sådan erdet, og sådan bliver det. For Dansk Folkeparti bliver der såalene tilbage, at sige, at vi ved, at vores dygtige danske sol-dater, som altid, vil yde deres allerbedste nede i Syrien. I harDansk Folkepartis hjerteligste opbakning og støtte. Og viønsker og håber, at ikke én eneste dansk soldat vil kommetil skade, men derimod at alle vores soldater – hver og én –efter endt mission vil vende tilbage til Danmark glade, sun-de og raske – på krop og sjæl.Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var på tids-punktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret medmedlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til atkomme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænk-ningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.
Annette Lind (S)nfmd.Bjarne Laustsen (S) Jacob Bjerregaard (S) John Dyrby Paulsen (S) Karin Gaardsted (S)Trine Bramsen (S) Zenia Stampe (RV) Christian Friis Bach (RV) Lone Loklindt (RV) Ole Sohn (SF) Jonas Dahl (SF)Nikolaj Villumsen (EL) Jørgen Arbo-Bæhr (EL) Sara Olsvig (IA) Doris Jakobsen (SIU) Jakob Engel-Schmidt (V)Jakob Ellemann-Jensen (V) Peter Juel Jensen (V) Karsten Lauritzen (V) Kristian Pihl Lorentzen (V)Karsten Nonbo (V)fmd.Troels Lund Poulsen (V) Hans Christian Thoning (V) Marie Krarup (DF) Martin Henriksen (DF)Søren Espersen (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Leif Mikkelsen (LA) Lene Espersen (KF)Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)
47452216
Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)
8111
3
Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)Liberal Alliance (LA)
15129
Javnaðarflokkurin (JF)Uden for folketingsgrupperne (UFG)
11
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende B 29Bilagsnr. Titel1Tidsplan for udvalgets behandling af beslutningsforslaget2PressemeddelelsenOversigt over spørgsmål og svar vedrørende B 29Spm.nr.1234TitelSpm. om, hvorledes samarbejdet mellem de danske soldater og Assadshær vil foregå, til forsvarsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvem de danske soldater på syrisk jord vil være under kom-mando af, til forsvarsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om hvilke våben de danske soldater vil blive udrustet med, tilforsvarsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorledes de danske soldater vil blive indkvarteret underopholdet - og hvorledes og af hvem er indkvarteringsstederne beskyt-tet, til forsvarsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvad, ifølge FE, trusselsniveauet er mod de danske soldaterpå syrisk jord, til forsvarsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om såfremt Assads tropper, som befinder sig ved og omkring dedanske soldater, skulle blive angrebet af eksempelvis Al-Queda, hvor-ledes skal de danske soldater da forholde sig, til forsvarsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om ministeren er bekymret for, hvorledes oprørsstyrkerne i Syri-en - herunder specielt Al-Queda – vil betragte de danske soldater, nårdisse er i så tæt kontakt med Assads hær, til forsvarsministeren, og mi-nisterens svar herpåSpm. om såfremt de danske soldater samt FNs inspektører af sikker-hedsårsager må evakueres – er det da Assads hær eller flyvevåben,som vil forestå evakueringen, til forsvarsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om de danske soldater under opholdet i Syrien er beskyttet afAssads hær, til udenrigsministeren, og ministerens svar herpåMFU spm. om ministeren vil redegøre for, hvad han mener med sinudtalelse: »Jeg tror ikke, det er en farlig mission. Vi regner ikke med,at det er en farlig mission. Det er under ordnede forhold«, til udenrigs-ministeren, og ministerens svar herpå
56
7
8
910