Finansudvalget 2013-14
B 30
Offentligt
1314546_0001.png
1314546_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
17. december 2013
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 10 (B 30 - § 7) af 10.december 2013

Spørgsmål

”Kan ministeren bekræfte, at aktiebaserede incitamentsprogrammer for ledelse ogmedarbejdere i mange tilfælde har haft betydning for, at mange banker kom i kri-se?”

Svar

Finansministeriet er enigt i, at forkert udformede modeller for variable løn, hvadenten de er aktiebaserede eller udgøres at kontantbetalinger, kan skabe uhensigts-mæssige incitamenter. Efter ministeriet kan det være tilfældet, hvis den variableløn kan udgøre en uforholdsmæssig stor andel af den samlede aflønning, hvis be-regningen af det variable lønelement sker ud fra kortsigtede resultater, og hvis detvariable lønelement er meget tæt knyttet til den enkelte medarbejders performan-ce.Rigtigt udformet kan et aktiebaseret incitamentsprogram imidlertid bidrage posi-tivt til værdiskabelsen i et selskab ved at samordne medarbejdernes og aktionærer-nes interesser. Det er i den forbindelse centralt, at deltagelse i de foreslåede pro-grammer forudsætter, at de enkelte medarbejdere initialt er villige til at investere ideres arbejdsplads.Det er endvidere Finansministeriets opfattelse, at de aktiebaserede incitaments-programmer, som er udarbejdet i dialog mellem staten og DONG Energy medinddragelse af de nye investorer, er fornuftigt. Det har et rimeligt omfang, og ge-vinstmuligheden for medarbejderne er baseret på selskabets langsigtede værdiska-belse, da det er udviklingen frem til starten af 2018, der vil være afgørende for ge-vinsten ved deltagelse i programmet.Samtidigt indebærer programmerne efter Finansministeriets opfattelse en passen-de balance mellem risiko og gevinst for ledelse og medarbejdere, og den potentiel-le gevinst er tæt knyttet til den økonomiske udvikling i DONG Energy relativt tilen række sammenlignelige europæiske energiselskaber.
Side 2 af 2
Aktiebaserede incitamentsprogrammer er et anerkendt og fornuftigt ledelsesværk-tøj i store moderne virksomheder, og derfor er det også naturligt, at det bruges iDONG Energy, hvilket de nye investorer også har lagt vægt på.Det bemærkes, at der også blev etableret et incitamentsprogram, da CVC købtegodt 20 pct. af aktier i Post Danmark i 2005. Der var ligeledes udformet et incita-mentsprogram i forbindelse med den planlagte børsnotering af DONG Energy istarten af 2008. Finansministeriet vurderer i den forbindelse, at gevinstmulighe-derne i dette 2008-program er sammenligneligt med de gevinstmuligheder, derfølger af de nu foreslåede aktiebaserede incitamentsprogrammer.
Med venlig hilsenBjarne Corydon