Finansudvalget 2013-14
B 30
Offentligt
1322799_0001.png
1322799_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
15. januar 2014
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 100 (B 30 - § 7) af 13.januar 2014

Spørgsmål

”Vil ministeren oversende en opgørelse over den forventede udgift til børsnote-ringen baseret på forskellige markedsværdier?”

Svar

Finansministeriet finder det vanskeligt at svare meningsfuldt på spørgsmålet, idetde udgifter, der vil være forbundet med en børsnotering af DONG Energy – ud-over markedsværdien af DONG Energy på tidspunktet for børsnoteringen – ogsåvil afhænge af bl.a. størrelsen af aktieudbuddet, som der ikke i dag er taget stillingtil, og hvilke vilkår det vil være at aftale med rådgivere mv., der skal bistå ved ak-tiesalget i forbindelse med børsnoteringen.Med henblik på at give et indtryk at størrelsesordenen for udgifterne kan Finans-ministeriet imidlertid henvise til et svar afgivet til Finansudvalget i forbindelsemed forberedelsen af børsnoteringen i 2007 (Svar på Finansudvalgets spørgsmålnr. 11 af 20. august 2007 ad akstykke 187 - § 7 Finansministeriet):”Udgifternetil rådgivere mv. i forbindelse med børsnoteringen kan opdeles i tre typer.For det første bistås Finansministeriet i forberedelsen af børsnoteringen af N M Rothschild &Sons, finansiel rådgiver, og Advokatfirmaet Jonas Bruun, juridisk rådgiver. Det er for nærvæ-rende vurderingen, at det samlede honorar til de to rådgivere vil kunne beløbe sig op til 70 mio.kr., idet det bemærkes, at en del af honoraret til N M Rothschild & Sons vil være afhængig af,om børsnoteringen vurderes at have forløbet succesfuldt.For det andet har Finansministeriet engageret en række banker til at forestå selve børsnoteringenog aktiesalget. Deres honorar vil som udgangspunkt blive fastsat som andel af provenuet fra ak-tiesalget og delt forholdsmæssigt med de øvrige sælgende aktionærer. Statens andel vil være knapt80 pct. Det har i pressen været skønnet, at bankerne i salgskonsortiet ville modtage et honorarpå i størrelsesorden 400-500 mio. kr. Det kan oplyses, at Finansministeriet forventer et nogetlavere honorar, men ikke ønsker at komme det nærmere, idet oplysninger herom vil kunne an-vendes til at skønne over den forventede værdi af DONG Energy A/S.For det tredje afholder DONG Energy A/S udgifter til de juridiske rådgivere, der er ansvarligefor at udarbejde prospektet og i øvrigt rådgive selskabet, og selskabets revisorer, der leverer væ-sentlige input til prospektet. Dertil kommer, at DONG Energy A/S efter aftale med Finans-
Side 2 af 2
ministeriet har engageret PR-rådgivere, ligesom selskabet vil skulle afholde udgifter til bl.a. tryk-ning af prospekt mv. Finansministeriet kender ikke selskabets samlede forventede udgifter, menantager, at der er tale om et trecifret mio. beløb.”
Med venlig hilsenBjarne Corydon