Finansudvalget 2013-14
B 30
Offentligt
1327433_0001.png
1327433_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren27. januar 2014
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 110 (B 30 - § 7) af 22.januar 2014

Spørgsmål

”I aktstykke 37, side 7, anføres, at nye investorer ”frem til gennemførelse af enbørsnotering og eller i aftalernes løbetid alene kan overdrage deres aktier i DONGEnergy til (i) tilknyttede selskaber, der enten kontrollerer eller er kontrolleret afdet selskab, der umiddelbart erhverver aktierne i DONG”. Kræver en sådan for-mulering ikke, at Folketinget skal vise, hvem det i givet fald kan være, der har be-stemmende indflydelse?”

Svar

For ATP, PFA og de af de eksisterende mindretalsaktionærer, der måtte beslutteat tegne nye aktier, giver bestemmelsen om, at de kan overdrage aktier i DONGEnergy til tilknyttede selskaber, der enten kontrollerer eller er kontrolleret af detselskab, der umiddelbart erhverver aktierne i DONG Energy, primært mulighedfor lave koncerninterne overdragelser af deres aktier i DONG Energy. Dvs. fxflytte aktieposten til et underliggende datterselskab eller fra et datterselskab tilmoderselskabet, så længe moderselskabet kontrollerer det selskab, hvor aktiepo-sten i DONG Energy placeres. Moderselskaberne er, Arbejdsmarkedets Tillægs-pension, PFA Pension, Forsikringsaktieselskab, samt fire forbrugerejede elselska-ber (bl.a. SEAS-NVE a.m.b.a. og SYD Energi a.m.b.a) samt en forening (InseroHorsens).For New Energy Investment gælder, at det er administreret og kontrolleret afGoldman Sachs Group, Inc., enten direkte eller igennem et koncernforbundet sel-skab. I princippet ville de aktier i DONG Energy, der erhverves af New EnergyInvestment, efter den refererede bestemmelse kunne overdrages til andre selska-ber kontrolleret af Goldman Sachs Group, Inc. For at undgå en situation, hvor deaf New Energy Investment ejede aktier i DONG Energy blev spredt, er det imid-lertid aftalt, at New Energy Investment ikke kan overdrage sine aktier i DONGEnergy til andre.Det gælder imidlertid i forhold til New Energy Investment, som beskrevet akt-stykke nr. 37, at der kan ske overdragelse af indirekte ejerandele i DONG Energy,så længe New Energy Investment forbliver kontrolleret af Goldman Sachs Group,Inc., og mindst 50 pct. af aktierne i New Energy Investment direkte eller indirekte
Side 2 af 2
er ejet af Goldman Sachs Group, Inc, eller selskaber tilknyttet Goldman SachsGroup, Inc.New Energy Investment vil således ultimativt være kontrolleret af Goldman SachsGroup, Inc., er børsnoteret på New York Stock Exchange.
Med venlig hilsenBjarne Corydon