Finansudvalget 2013-14
B 30
Offentligt
1327487_0001.png
1327487_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren27. januar 2014
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 125 (B 30 - § 7) af 22.januar 2014

Spørgsmål

”Kan ministeren bekræfte, at udbytte fra DONG-aktier og værdien af kursstignin-ger på DONG-aktier, der blev sendt direkte til ejere i Delaware eller Cayman Is-lands, ville blive beskattet i Danmark?”

Svar

Spørgsmålet er forelagt Skatteministeriet, der har oplyst følgende:”Indledningsvis bemærkes, at Skatteministeriet er afskåret fra at udtale sig omkonkrete skatteydere. Generelt kan dog oplyses, at der er skattefrihed i Danmarkfor avancer fra danske unoterede selskaber. Dette gælder, uanset om modtagerenejer porteføljeaktier (mindre end 10 pct.) eller ejer datterselskabsaktier (10 pct. el-ler mere), og uanset hvor modtageren er hjemmehørende.Tilsvarende er der skattefrihed for udbytter fra danske unoterede datterselskaber,der udloddes til et moderselskab, der er hjemmehørende i EU og/eller et land,som Danmark har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med. Skattefriheden for-udsætter, at moderselskabet er den retmæssige ejer, jf. også svaret på spørgsmål46.Hvis det viser sig, at moderselskabet ikke kan anses for den retmæssige ejer, fordiudbytterne strømmer igennem, vil det være de bagvedliggende ejeres forhold, derer afgørende for, om der skal indeholdes dansk kildeskat. De bagvedliggende ejereanses med andre ord for at være de direkte ejere.Hvis de bagvedliggende retmæssige ejere er porteføljeaktionærer, skal der inde-holdes mindst 15 pct. i udbyttekildeskat, uanset hvor de er hjemmehørende,medmindre en dobbeltbeskatningsoverenskomst undtagelsesvist måtte have en la-vere sats.Hvis de bagvedliggende retmæssige ejere er datterselskabsaktionærer, vil udbytter-ne være skattefri, hvis udbyttebeskatningen skal frafaldes eller nedsættes efterEU´s moder-/datterselskabsdirektiv eller en dobbeltbeskatningsoverenskomst.
Side 2 af 2
Dette vil være tilfældet, hvis moderselskabet er et selvstændigt skattesubjekt, somer hjemmehørende i fx Delaware, USA, og er beskyttet af dobbeltbeskatnings-overenskomsten mellem Danmark og USA. Hvis det imidlertid viser sig, at der ik-ke er tale om et selvstændigt skattesubjekt, men derimod en transparent enhed, vilkildeskattepligten afhænge af, om de enkelte deltagere i den transparente enhedopfylder betingelserne for skattefrihed.Hvis moderselskabet er hjemmehørende i et land uden for EU og/eller i et land,som Danmark ikke har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med – fx Cayman Is-lands, skal datterselskabet indeholde dansk kildeskat på 27 pct.”
Med venlig hilsenBjarne Corydon