Finansudvalget 2013-14
B 30
Offentligt
1314615_0001.png
1314615_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
17. december 2013
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 17 (B 30 - § 7) af 10.december 2013

Spørgsmål

”Vil ministeren oplyse, hvis der bliver tale om erstatning eller skadesløsholdelse tilinvestorerne, hvem betaler så, og hvad er risikoen for størrelsen af erstat-ning/skadesløsholdelse, og hvordan er de eksisterende aktionærer i DONG stilleti forhold til en evt. erstatning/skadesløsholdelse?”

Svar

Som beskrevet i aktstykket har DONG Energy i den indgåede, betingede investe-ringsaftalefor det førstestillet en række markedskonforme garantier.Investorerne har ret til erstatning, såfremt det samlede tab under garantierne, somde er præcist formuleret i de endelige aftaler mellem parterne, overstiger 1,25 mia.kr. for DONG Energy som helhed, hvori der dog ikke medregnes tab under deenkelte garantier på under 150 mio. kr. for DONG Energy som helhed.Erstatningen vil, hvis beløbet på de 1,25 mia. kr. overskrides, udgøre det fulde be-løb, men kan maksimalt udgøre 20 pct. af de enkelte investorers investering. Læg-ges de tre nye investorers investering på i alt 11 mia. kr. til grund, kan erstatningenhøjest blive 2,2 mia. kr. Beløbet kan dog blive højere i det omfang, en eller flere afde eksisterende mindretalsaktionærer beslutter at tegne nye aktier.Begrænsningen på de 20 pct. af investorernes investering gælder dog ikke, såfremttransaktionen viser sig ulovlig eller er i modstrid med selskabets vedtægter, ellerhvis de udstedte aktier viser sig at være ugyldige, idet investorerne i så fald er be-rettiget til erstatning på op til 100 pct. af deres investering. Det skal ses i lyset af,at transaktionen i realiteten i disse situationer må annulleres.For det andetindgår det i aftalerne, at investorerne skal kompenseres fuldt ud, hvisDONG Energy i perioden fra 30. juni 2013 frem til kapitaludvidelsens gennemfø-relse har eller vil udlodde fx udbytter til de eksisterende aktionærer. Dette skal sesi lyset af, at værdiansættelsen af DONG Energy er sket med udgangspunkt i regn-skabet pr. 30. juni 2013, og at en udlodning til aktionærerne i perioden frem til, atde nye aktionærer har fået deres aktier, ville udhule værdien af selskabet.
Side 2 af 2
Endelig er derfor det tredjeog som beskrevet i aktstykket aftalt en særlig skadesløs-holdelse af de nye aktionærer for det tilfælde, at ændringer i Siri-platformens fysi-ske tilstand fører til, at værdien af produktionen fra Siri-feltet og dets satellitfelterbliver mindre end forudsat af selskabet, idet skadesløsholdelsen kun gælder, hvisen sådan negativ afvigelse overstiger 500 mio. kr. Idet baggrunden for denne ska-desløsholdelse netop har været, at de risici, der er forbundet med Siri-platformen,er vanskelige at kvantificere, er det ikke muligt at beskrive risikoen nærmere.I forhold til betalingen af eventuelle erstatninger under garantierne og skadesløs-holdelsen i forhold til Siri-platformen, kan de af DONG Energy enten afregneskontant eller ved udstedelse af nye aktier, idet afregning med aktier forudsætter, atstaten til stadighed har aktiemajoriteten i DONG Energy. Udmålingen af eventu-elle erstatninger vil ske på en sådan måde, at investorerne ikke via deres kommen-de ejerandele i DONG Energy indirekte selv betaler for en del af erstatningerne.Dette betyder omvendt, at det i sidste ende er de eksisterende aktionærer iDONG Energy, der betaler erstatningerne, hvilket må anses som rimeligt, da for-hold, der kan udløse de eventuelle erstatningsbetalinger, afspejler, at værdien afDONG Energy er lavere end forudsat af investorerne ved aftalernes indgåelse.Det bemærkes, at de af de eksisterende mindretalsaktionærer, der måtte beslutte attegne nye aktier, på lige fod med de nye investorer vil være berettiget til eventuelleerstatningsbetalinger, for så vidt angår deres nye aktier, men ikke i forhold til de-res eksisterende aktiebeholdninger.
Med venlig hilsen
Bjarne Corydon