Finansudvalget 2013-14
B 30
Offentligt
1320605_0001.png
1320605_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
10. januar 2014
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 45 (B 30 - § 7) af 18.december 2013

Spørgsmål

”Vil ministeren redegøre for begrundelsen og overvejelserne bag, at man harvalgt en asymmetrisk model, hvor der er bund under Goldmans Sachs tab, derbl.a. er begrænset til 40 pct. af investeringen, men ikke noget loft over deresgevinst i tilfælde af en succesfuld børsnotering, herunder oplyse om sammenligne-lige eksempler og fortilfælde?”

Svar

Vilkårene for investorernes salgsret kan ikke betragtes isoleret, men må ses i lysetaf de vilkår og betingelser, der i øvrigt indgår i de samlede aftaler, og som var re-sultatet af de gennemførte forhandlinger.Således har det løbende været vurderet, om aftalerne samlet set var finansielt rime-lige for staten, herunder om de risici, staten påtager sig, er rimelige i lyset af bl.a.den værdiansættelse, der ligger til grund for kapitaludvidelsen.Finansministeriet finder, at den indgåede aftale indeholder en rimelig balance mel-lem risiko og tegningskurs. Dette understøttes af, at Danske Bank Corporate Fi-nance som oplyst i aktstykke nr. 37 på grundlag af de betingede aftaler har afgiveten fairness opinion over for ministeriet i forhold til de samlede aftaler, herunderbl.a. tegningskursen af de nye aktier og den salgsret (put option), hvorefter inve-storerne på nærmere aftalte vilkår kan sælge deres aktier til staten.I forhold til sammenlignelige fortilfælde kan Finansministeriet pege på den salgs-ret, som de eksisterende mindretalsaktionærer i DONG Energy har haft siden2006, og som søges forlænget med aktstykke nr. 37. Under denne salgsret er deeksisterende mindretalsaktionærer sikret en minimumskurs for 100 pct. af deresaktier, mens de vil få den fulde gevinst ved børsnotering, hvis kursen ved en børs-notering overstiger den faste kurs under salgsretten.For en god ordens skyld bemærkes, at de eksisterende mindretalsaktionærerssalgsret i en situation, hvor DONG Energy ikke børsnoteres, adskiller sig fra vil-kårene fra salgsretten under de indgåede, betingede aftaler, idet købesummen ikke
Side 2 af 2
fastsættes ud fra fair markedsværdi, men den andel af DONG Energys bogførteegenkapital, der tilkommer aktionærerne i selskabet.
Med venlig hilsenBjarne Corydon